Turecko nevylučuje nové rokovania s Gréckom, varuje pred sankciami EÚ

Turecko s Gréckom by mohli čoskoro obnoviť rozhovory ohľadom svojich sporov o prieskum ťažby ropy a zemného plynu vo východnom Stredomorí, európski lídri však situácii nepomôžu, ak budú na svojom plánovanom stretnutí hroziť Ankare sankciami. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásil hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

20.09.2020 21:20
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (3)

Medzi Tureckom a Gréckom, dvoma členskými krajinami NATO, sa v poslednom čase vyhrotili spory ohľadom veľkosti ich pevninských šelfov. Napätie sa vyostrilo v auguste, keď Turecko vyslalo do spornej oblasti prieskumnú loď.

Ankara minulý týždeň plavidlo stiahla. Najprv tvrdila, že tak urobila kvôli rutinnej údržbe, potom však pripustila, že sa tým otvára šanca pre diplomatické riešenie a zmiernenie napätia s Gréckom.

„V tento moment sa stala klíma oveľa vhodnejším pre začatie rozhovorov,“ povedal hovorca prezidenta Ibrahim Kalin. „Predbežné rozhovory môžu znovu začať,“ dodal. V auguste sa pritom obe krajiny k týmto rozhovorom prerušeným od roku 2016 takmer navrátili, keď Turecko vyslalo do sporných vôd svoju loď.

Erdogan už rokoval s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý predsedá stretnutiam európskych lídrov, aj nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá sa snaží krízu zmierniť. Cyprus, ktorý protestuje proti prítomnosti dvoch tureckých plavidiel vo vodách neďaleko rozdeleného ostrova, však nalieha na uvalenie sankcií na Ankaru a zablokoval sankcie EÚ voči Bielorusku, pokiaľ nebude jeho požiadavkám vyhovené.

„Hrozby vydieraním a sankciami proti Turecku neprináša výsledky. Európski politici by toto už mali vedieť,“ povedal Kalin.

Erdogan potom cez víkend na twitteri napísal, že Turecko stále verí, že sa roztržku podarí vyriešiť dialógom, bránil však naďalej turecké nároky v regióne. „Chceme dať diplomacii toľko priestoru, koľko je len možné tým, že budeme načúvať každému úprimnému volaniu. S touto víziou však budeme naďalej brániť akúkoľvek kvapku vody a oblasť našej krajiny až do konca,“ napísal turecký prezident na twitteri.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #Stredozemné more