V Mali vymenovali nového dočasného prezidenta a viceprezidenta

Novým dočasným prezidentom, ktorý bude spoločne s prechodnou vládou pri moci do usporiadania nových volieb a obnovenia civilnej vlády v Mali, sa stane exminister obrany Ba N'Daou. Viceprezidentom bude Assimi Goita, vodca junty, ktorá sa v auguste chopila moci, oznámili agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na oznámenie štátnej televízie ORTM.

21.09.2020 20:52
Mali / Assimi Goita / Foto: ,
Nový malijský viceprezident Assimi Goita, vodca junty, ktorá v auguste zatkla prezidenta krajiny Ibrahima Boubacara Keitu a prevzala v Mali moc.
debata (2)

N'Daou i Goita sa svojich funkcií ujmú v piatok. Malijská junta súhlasila s vytvorením prechodnej vlády na čele s vojakom alebo civilistom. Vláda by pôsobila 18 mesiacov a pripravila cestu k novým voľbám.

Rozhovory junty s politikmi a občianskymi aktivistami viedli k vypracovaniu charty o prechodnom období. Počítalo sa aj s viceprezidentom a prechodnou radou, ktorá bude pôsobiť ako parlament.

Vojenská junta, ktorá si hovorí Národný výbor pre spásu ľudu (CNSP), 18. augusta zatkla prezidenta krajiny Ibrahima Boubacara Keitu a prevzala v Mali moc.

Prevrat sa uskutočnil po rozsiahlych protestoch, ktoré sa v Mali konali od začiatku júna. Ich účastníci žiadali odstúpenie prezidenta, ktorého obviňovali zo zastrašovania a kupovania hlasov počas aprílových parlamentných volieb.

Prevrat odsúdili susedné krajiny aj Francúzsko. Všetky strany vyzvali juntu na rýchle odovzdanie moci. Tá ihneď po úspešnom prevrate prisľúbila usporiadanie nových volieb v „rozumnom čase“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali