Thunbergovej nadácia daruje 150-tisíc eur na boj proti klimatickej kríze v Afrike

Švédska environmentálna aktivistka Greta Thunbergová v stredu oznámila, že jej nadácia daruje sumu 150-tisíc eur pre charitatívne organizácie podporujúce ľudí, ktorých zasiahla klimatická kríza v Afrike. Informovala o tom agentúra AFP.

23.09.2020 17:25
debata (25)

Za svoje úsilie v boji proti klimatickej zmene v Afrike dostanú po 50-tisíc eur nasledovné organizácie: Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca (ICRC), nezisková organizácia Solar Sister, ako aj spoločnosť Oil Change International.

„Žijeme v stave globálnej núdze, ktorá sa týka nás všetkých. Nie všetci však jej následkami trpia rovnako,“ uviedla Thunbergová vo vyhlásení. „Afriku klimatická kríza zasahuje neúmerným spôsobom, a to napriek tomu, že patrí k tým, čo k nej prispievajú najmenej,“ vysvetlila.

Nadácia Grety Thunbergovej bola založená v decembri 2019. Po tom, čo Thubergová v júli získala portugalskú Gulbenkianovu cenu za ľudskosť, ktorá zahŕňala sumu vo výške milión eur, dostala jej nadácia možnosť poskytovať finančné dary pre organizácie zaoberajúce sa klimatickými problémami.

Časť týchto peňazí už nadácia predtým venovala na kampaň s názvom SOS Amazonia zameranú na potlačenie šírenia koronavírusu v oblasti Amazónie, ako aj nadácii Stop Ecocide, ktorá sa usiluje o to, aby sa tzv. ekocída (zámerné ničenie životné prostredia) stala v rámci medzinárodného práva trestným činom.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Greta Thunbergová #klimatická kríza