Hlavný podozrivý sa priznal k útoku v Paríži

K piatkovému útoku sekáčom na mäso neďaleko bývalého sídla redakcie satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži sa hlavný podozrivý k tomuto činu priznal. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

26.09.2020 13:13
debata (3)

Hlavný podozrivý, ktorý tvrdí, že sa narodil v Pakistane, a že má 18 rokov, „preberá zodpovednosť za svoj čin, ktorý vykonal v súvislosti s opätovným zverejnením karikatúr“ proroka Mohameda, uviedol jeden zo zmienených zdrojov.

Mladý muž pobodal v piatok pred bývalou redakciou týždenníka Charlie Hebdo dvoch ľudí, muža a ženu, ktorí si vyšli von na ulicu pofajčiť. Obaja pracujú pre spoločnosť Premieres Lignes produkujúcu dokumentárne filmy. Ich životy nie sú v ohrození.

Okrem pravdepodobného útočníka polícia v súvislosti s prípadom zadržala sedem ľudí. Piatich podozrivých zadržali v piatok večer pri prehliadke domu hlavného podozrivého v meste Pantin v severovýchodnej časti metropolitnej oblasti Paríža. Zadržali ich iba niekoľko hodín po zatknutí hlavného podozrivého. Okrem toho v súvislosti s prípadom zaistili aj ďalšie dve osoby.

V sobotu ráno sa vo väzbe nachádzalo sedem ľudí vrátane hlavného podozrivého, keďže jednu osobu medzičasom prepustili na slobodu.

K piatkovému útoku došlo v čase, keď v Paríži prebieha súdny proces so 14 osobami obvinenými zo spoluúčasti na útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, a na následnom útoku na židovský obchod s potravinami. Týždenník sa následne presťahoval na iné miesto, jeho nová adresa je však utajená.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko