V Poľsku zažehnali vládnu krízu, majú novú koaličnú dohodu

Poľská vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) v sobotu uzavrela novú koaličnú dohodu so svojimi dvoma menšími partnermi - stranami Solidárne Poľsko (SP) a Dohoda. Ukončili tak spor v koalícii, počas ktorého viacerí vysokopostavení vládni predstavitelia pripustili vytvorenie menšinového kabinetu či predčasné voľby. Informovali o tom agentúry PAP a DPA.

26.09.2020 17:57
Jaroslaw Kaczynski, Poľsko, koaličná dohoda Foto: ,
Líder poľskej vládnucej strany Jaroslaw Kaczynski. Tri strany poľskej konzervatívnej koaličnej vlády podpísali v sobotu novú koaličnú dohodu.
debata (1)

„Máme pred sebou tri roky do nasledujúcich parlamentných volieb a som si celkom istý, že počas týchto rokov Poľsko čakajú dobré časy,“ uviedol predseda PiS Jaroslaw Kaczyňski.

Dohodu spoločne uzavreli lídri poľskej pravicovej koalície – minister spravodlivosti a líder strany Solidárne Poľsko Zbigniew Ziobro, Jaroslaw Kaczyňski a Jaroslaw Gowin zo strany Dohoda.

Vedúci predstavitelia troch koaličných strán poskytli v súvislosti s novou dohodou v ústredí PiS iba krátke vyhlásenia. Na otázky prítomných médií však neodpovedali.

Napätie v poľskej vládnej koalícii sa vyostrilo, odkedy Ziobrova ultrakonzervatívna strana SP požaduje tvrdší postoj proti právam homosexuálov a politike Európskej únie v oblasti zmeny klímy.

Vedenie strany PiS, ktorá sa zasadzuje za pragmatickejší postoj k EÚ tiež rozhorčilo, keď poslanci koaličných strán SP a Dohoda pred vyše týždňom v parlamente nepodporili návrh zákona o právach zvierat, ktorý bol napokon prijatý vďaka podpore opozičných strán.

Ziobrova strana okrem toho kritizovala aj plány vlády, ktorá chce úradníkom poskytnúť imunitu pred trestným stíhaním za rozhodnutia prijaté v čase boja proti pandémii vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2.

Spor v koalícii však podľa všetkého súvisel okrem iného aj s bojom o moc vo vládnom tábore a týkal sa budúcnosti, keď už 71-ročný Kaczyňski nebude dominujúcou silou politickej pravice. Poľské médiá tvrdia, že silná rivalita panuje v prvom rade medzi premiérom Mateuszom Morawieckym z PiS a Zbigniewom Ziobrom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko