Trump nominoval konzervatívnu sudkyňu, Biden žiada čakať na voľby

Americký prezident Donald Trump v sobotu nominoval konzervatívnu sudkyňu Amy Coneyovú Barrettovú do doživotnej funkcie členky Najvyššieho súdu, informovala agentúra AFP.

27.09.2020 07:18
Amy Coney Barrettová, Donald Trump Foto: ,
Prezident Donald Trump upravuje mikrofón sudkyni Amy Coney Barrettovej, ktorú nominoval na Najvyšší súd.
debata (5)

Barrettová by tak na Najvyššom súde mala nahradiť zosnulú liberálku Ruth Baderovú Ginsburgovú.

Barretová podľa Trumpa patrí medzi „najinteligen­tnejších a najnadanejších právnikov“ a na pozíciu je „nanajvýš kvalifikovaná“.

Keďže je veľmi pravdepodobné, že americký Senát, v ktorom majú väčšinu republikáni, nomináciu Barretovej schváli, konzervatívna väčšina na súde sa zrejme zmení a bude mať pomer šesť ku trom.

Barrettová, praktizujúca katolíčka a profesorka práva, bola za sudkyňu vymenovaná prvýkrát v roku 2017. Je hlboko konzervatívna a pokladajú ju za nepriateľku práva na interrupciu – čo je pre mnohých republikánov kľúčová vec.

V roku 2018 sa dostala do užšieho výberu, predstaveného Trumpom, na kreslo uvoľnené po odchode sudcu Anthonyho Kennedyho do dôchodku, ale tento post nakoniec obsadil Brett Kavanaugh.

Biden žiada počkať na voľby

Demokratický kandidát na post amerického prezidenta Joe Biden v sobotu vyzval Senát, aby nevymenoval sudkyňu Amy Coneyovú Barrettovú na Najvyšší súd pred prezidentskými voľbami, ktoré sa v USA uskutočnia 3. novembra. Inforomovala o tom agentúra AFP.

Barrettovú na post sudkyne na Najvyššom súde v sobotu nominoval americký prezident Donald Trump. Na súde by mala nahradiť zosnulú liberálku Ruth Baderovú Ginsburgovú, ktorá umrela minulý týždeň.

„Senát by sa týmto voľným miestom nemal zaoberať dovtedy, kým si americký ľud nezvolí nového prezidenta a nový Kongres,“ uviedol Biden takmer okamžite po tom, čo Trump nomináciu oznámil.

Biden vo svojom stanovisku uviedol, že Barretová preukázateľne nesúhlasí s rozhodnutím Najvyššieho súdu, ktorý sa zastal federálneho Zákona o ochrane pacientov a dostupnej zdravotnej starostlivosti, známeho aj ako Obamacare.

Zákon upravuje prístup k zdravotnému poisteniu a je kľúčovou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti v USA. Bol prijatý v čase, keď bol Biden viceprezidentom krajiny. Podľa Bidena sa Trump snaží zrušiť Obamacare už štyri roky, Najvyšší súd však dvakrát uznal zákon za ústavný.

„Ale aj uprostred globálnej pandémie Trumpova vláda žiada, aby súd celý zákon vyhlásil za neústavný, vrátane ochrany rizikových osôb,“ uviedol Biden.

Podľa agentúry AP majú republikánski senátori v úmysle nomináciu schváliť ešte pred voľbami. Vypočutie Barrettovej v Senáte by sa malo začať 12. októbra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA