Požiar zachvátil vinársku oblasť v Kalifornii, evakuovali aj nemocnicu

Lesný požiar, ktorý vypukol v nedeľu vo vinárskej oblasti Napa Valley v severnej časti amerického štátu Kalifornia, zachvátil viac ako 800 hektárov a vynútil si evakuáciu miestnej nemocnice i stoviek domov. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojších úradov o tom informovala agentúra Reuters.

28.09.2020 10:47
kalifornia usa požiar oheň les Foto: ,
Požiar v Kalifornii
debata (2)

Požiar vypukol v nedeľu pred svitaním neďaleko mesta Calistoga a následne sa rozšíril až k mestám Deer Park a St. Helena, kde sa plamene priblížili takmer až k nemocnici Adventist Health St. Helena.

Dovedna 55 pacientov, ktorí tam boli hospitalizovaní, evakuovali v priebehu piatich hodín (od 07.00 h miestneho času) do bezpečia pomocou sanitiek a vrtuľníkov, povedala agentúre Reuters hovorkyňa nemocnice Linda Williamsová. Dodala, že napriek dymu, ktorý zahalil okolie nemocnice, bola obloha na lety helikoptér dostatočne čistá.

Išlo už o druhú evakuáciu tejto 151-lôžkovej nemocnice v priebehu mesiaca zapríčinenú požiarom. K tej prvej došlo v auguste, keď viacero okresov severne od oblasti San Francisco Bay Area zachvátili požiare, pripomína Reuters.

Miestne úrady nariadili okrem nemocnice v nedeľu aj evakuáciu približne 600 domov a obyvateľom zhruba 1400 ďalších domov odkázali, aby boli pripravení v prípade vyzvania okamžite opustiť svoje domovy.

Do večera sa už plamene poháňané vetrom dosahujúcim v nárazoch rýchlosť do 80 kilometrov za hodinu rozšírili na plochu približne 728 hektárov zahŕňajúcu trávnaté stráne i dubové lesy, pričom hasiči nad nimi nemali podľa vlastného vyjadrenia takmer žiadnu kontrolu.

Príčinu požiarov preverujú úrady. Z oblasti dosiaľ mŕtvi ani zranení hlásení neboli.

Lesné požiare spálili v Kalifornii od začiatku roka už viac ako 1,5 milióna hektárov, čo je výrazne viac, než v tomto štáte dosiaľ zaznamenali za hociktorý predošlý rok. Požiare si okrem toho vyžiadali 26 obetí na životoch a zničili viac ako 7000 stavieb.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #požiar