Cichanovská vyzvala Macrona, aby bol mediátorom pri riešení krízy v Bielorusku

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská v pondelok vyzvala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby sa pokúsil sprostredkovať riešenie politickej krízy v jej vlasti. Cichanovská podľa agentúry AFP uviedla, že Macron by mohol do dialógu zapojiť aj Rusko.

28.09.2020 12:49 , aktualizované: 16:17
cichanovská bielorusko Foto: ,
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská drží kvety po účasti na zahraničnom výbore v Európskom parlamente v Bruseli. 21. 9. 2020.
debata (30)

Cichanovská pripomenula, že Macron už viackrát zohrával mediátora v medzinárodných krízach, preto by podľa nej dokázal iniciovať dialóg aj medzi bieloruskou vládou a opozíciou a zapojiť do neho aj ruského prezidenta Vladimira Putina. „Teraz je čas, keď Bielorusko potrebuje pomoc pri naštartovaní dialógu,“ vyhlásila Cichanovská s tým, že Macron by mohol byť „jedným z mediátorov“.

„Protesty sa neskončia,“ povedala Cichanovská v rozhovore v litovskom hlavnom meste Vilnius, kam sa uchýlila po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta. „Ľudia neprijmú režim, v ktorom žili celé tie roky,“ dodala s tým, že verí, že sa jej podarí stretnúť s Macronom počas jeho dvojdňovej návštevy Litvy, ktorá sa začína v pondelok.

Macron je pripravený sa počas svojej návštevy Litvy stretnúť s Cichanovskou, ak si to ona bude želať. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii po zasadnutí francúzskej vlády jej hovorca Gabriel Attal, informovala agentúra AFP.

EÚ zvažuje uvalenie sankcií voči Lukašenkovi a iným osobám zapojeným do represií voči demonštrantom alebo do volebných podvodov. Cichanovská pre AFP v tejto súvislosti uviedla, že EÚ by mala plánované sankcie rozšíriť aj o „ekonomické sankcie voči firmám, podnikateľom, ktorí podporujú režim (prezidenta Alexandra) Lukašenka“. Zdôraznila ale, že by nemalo ísť o všeobecne platné ekonomické sankcie, keďže „bežní ľudia by tým utrpeli najviac“.

Polícia zadržala na nedeľňajších protestoch 350 ľudí

Viac ako 350 ľudí zadržala bieloruská polícia počas nedeľňajších protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktoré sa už siedmy víkend po sebe konali vo viacerých mestách v krajine. Oznámilo to bieloruské ministerstvo vnútra, informovala agentúra Reuters.

Maskovaní policajti počas demonštrácií na podporu opozičnej líderky Cichanovskej, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, použili na účastníkov slzotvorný plyn a zábleskové granáty.

„V Bielorusku sa konalo (v nedeľu) 27. septembra 22 protestných akcií,“ uviedlo tamojšie ministerstvo vnútra na sociálnej sieti Telegram. „Viac než 350 osôb bolo vzatých do väzby, kým neprebehnú administratívne vypočúvania,“ dodalo ministerstvo.

Masové protesty vypukli v Bielorusku po zverejnení výsledkov prezidentských volieb, v ktorých Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil s vyše 80 percentami hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Kritici však tvrdia, že hlasovanie bolo zmanipulované.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Emmanuel Macron #Sviatlana Cichanovska