Turecká stíhačka údajne zostrelila bojové lietadlo arménskeho letectva

Turecká stíhačka F-16 zostrelila v utorok v arménskom vzdušnom priestore bojové lietadlo Su-25 arménskeho letectva, ktorého "pilot hrdinsky zahynul", informovalo podľa agentúry RIA Novosti arménske ministerstvo obrany s tým, že stíhačka F-16 vzlietla z azerbajdžanského letiska. Turecko túto informáciu vzápätí poprelo, uviedla agentúra AFP.

29.09.2020 07:22 , aktualizované: 18:42
Arménsko / Azerbajdžan / Náhorný Karabach / Foto: ,
Na snímke, ktorú vydal azerbajdžanský rezort obrany v nedeľu 27. septembra 2020, azerbajdžanskí vojaci strieľajú z mínometu na kontaktnej línii v separatistickom regióne Náhorný Karabach v Azerbajdžane
debata (108)

Tlačový poradca tureckého prezidenta Fahrettin Altun toto tvrdenie nazval „absolútne nepravdivým“. Zároveň zopakoval skoršiu žiadosť Recepa Tayyipa Erdogana, aby sa Arménsko „stiahlo z teritórií, ktoré okupuje, namiesto toho, aby sa uchyľovalo k lacným propagandistickým trikom“.

Za propagandu tvrdenia Jerevanu označil aj hovorca ministerstva obrany v Azerbajdžane.

Arménsko už skôr obvinilo Turecko z toho, že na podporu síl Azerbajdžanu, ktorého je spojencom, posiela do regiónu žoldnierov. Aj toto tvrdenie turecké úrady popierajú. Altun však v utorok na Twitteri napísal, že Turecko je „plne zaviazané“ pomôcť Azerbajdžanu „zobrať si späť okupované územie“.

Merkelová vyzvala na ukončenie bojov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v pondelok na okamžité zastavenie bojov medzi azerbajdžanskou armádou a arménskymi separatistami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Merkelovej hovorcu Steffena Seiberta. „Kancelárka žiada okamžité zastavenie streľby a návrat za rokovací stôl,“ povedal Seibert.

Spolková kancelárka sa tak vyjadrila počas utorňajšieho telefónneho rozhovoru s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom. V pondelok sa zas telefonicky spojila s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorému odovzdala rovnaký odkaz.

V súvislosti so situáciou v Náhornom Karabachu by mala v utorok za zatvorenými dverami mimoriadne zasadnúť Bezpečnostná rada OSN. Do úsilia zastaviť obnovené boje je zapojená aj Minská skupina OBSE – kontaktná skupina Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, pozostávajúca z Francúzska, Ruska a Spojených štátov.

Počas bojov zahynulo už 84 arménskych separatistov

Konflikt na Náhornom Karabachu, ktorý sa opätovne obnovil v nedeľu, si vyžiadal najmenej 95 obetí na oboch stranách, vrátane 11 civilistov – deväť v Azerbajdžane a dvoch na arménskej strane. Zranených hlásili obe strany konfliktu. Azerbajdžan od vypuknutia najnovších bojov počet obetí z radov vojakov zatiaľ nezverejnil. Arménskych separatistov zahynulo už najmenej 84. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie separatistov a arménskej vlády.

Boje medzi Arménskom a Azerbajdžanom v tomto regióne sú podľa AFP najintenzívnejšie od roku 2016. Predsta­vitelia Baku i Jerevanu hlásili, že intenzívne boje v oblasti pokračovali v pondelok počas celého dňa.

Hovorca arménskeho ministerstva obrany uviedol, že v pondelok večer azerbajdžanská armáda podnikla „mohutnú ofenzívu v južnom a severovýchodnom pásme frontovej línie“ Náhorného Karabachu.

Vedenie v Náhornom Karabachu uviedlo, že zahynulo už 84 arménskych separatistov, z toho 26 v pondelok večer. Tamojšie úrady v pondelok informovali, že sa im podarilo opätovne získať kontrolu nad časťou územia, o ktoré prišli v nedeľu. Azerbajdžan zároveň obvinili z delostreleckých útokov.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany zase uviedlo, že arménske sily delostrelecky ostreľovali azerbajdžanské mesto Terter.

Azerbajdžan v reakcii na boje vyhlásil stanné právo, platiace od pondelka, a tiež nočný zákaz vychádzania (od 21.00 h do 06.00 h) v hlavnom meste Baku a niekoľkých ďalších mestách a okresoch, ktoré sú blízkosti frontovej línie v Náhornom Karabachu.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach