Von der Leyenová podporila Jourovú v spore s Orbánom

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová podporila podpredsedníčku EK pre hodnoty a transparentnosť Věru Jourovú, ktorej rezignáciu v liste žiada maďarský premiér Viktor Orbán.

29.09.2020 11:55 , aktualizované: 15:44
Věra Jourová Foto: ,
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
debata (233)

Toho rozhnevalo vyjadrenie eurokomisárky v rozhovore s nemeckým spravodajským magazínom Der Spiegel o tom, že Orbán buduje v Maďarsku „chorú demokraciu“. Predseda maďarskej vlády zároveň oznámil, že jeho krajina prerušuje politické kontakty s Jourovou.

Hovorkyňa EK Dana Spinantová potvrdila, že von der Leyenová dostala list od Orbána a odpovie naň. Ako však doplnila, obavy EK „v súvislosti so situáciou v oblasti právneho štátu v Maďarsku, sú dobre známe“. „Predsedníčka von der Leyenová úzko spolupracuje s podpredsedníčkou Jourovou v oblasti právneho štátu. A podpredsedníčka má predsedníčkinu plnú podporu,“ uviedla hovorkyňa.

Jourovej vyjadrenia podľa Orbána urazili Maďarov

Jourová v rozhovore pre nemecký týždenník Der Spiegel zverejnenom 25. septembra vyjadrila názor, že Orbán v Maďarsku buduje „chorú“ demokraciu. Vyslovila obavy, že maďarská verejnosť si jedného dňa uvedomí, že predchádzajúce parlamentné voľby boli posledné, ktoré možno nazvať slobodnými. „Orbánom presadzovaná demokracia nie je neliberálna, ale jednoducho chorá,“ povedala.

Podľa Orbána podpredsedníčka EK urazila „maďarských občanov Európskej únie“ tým, že o nich tvrdí, že nie sú schopní vytvoriť si vlastný názor. „Sú to pomaly už obvyklé útoky nielen voči demokraticky zvolenej maďarskej vláde, ale aj urážky Maďarska a Maďarov,“ zdôraznil premiér.

Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová vyzvala Jourovú na odstúpenie už v pondelok. Na Facebooku napísala, že vyjadrenia podpredsedníčky protirečia európskym hodnotám a požiadavkám lojálnej spolupráce.

Summit lídrov EÚ

Jourová by v stredu mala predstaviť správu o stave právneho štátu v členských krajinách EÚ a predpokladá sa, že Orbánova vláda bude čeliť veľkej kritike. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v pondelok uviedol, že očakáva, že správa bude trochu viac ako „politické stanovisko“.

EÚ tiež voči Maďarsku spustila proces takzvaného článku 7, aby prešetrila, či krajina podkopáva európske právne štandardy a demokratické hodnoty.

Najnovší spor Orbána s Bruselom prichádza iba dva dni pred summitom lídrov EÚ. Rokovania týkajúce sa rozpočtu EÚ komplikoval spor o právnom štáte. Európski poslanci a niekoľko členských štátov chcú spojiť financovanie EÚ pre krajiny ako Maďarsko s ich rešpektovaním demokratických právnych hodnôt. Budapešť a jej spojenec Varšava proti tomu však rázne namietajú a pohrozili, že európsky plán obnovy budú vetovať.

233 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska komisia #Viktor Orbán #demokracia #Věra Jourová