Čaputová: Kríza biodiverzity je i krízou ľudstva

Kríza biodiverzity je i krízou ľudstva, povedala v stredu prezidentka SR Zuzana Čaputová na globálnom summite OSN o biodiverzite v New Yorku prostredníctvom video konferencie.

30.09.2020 18:25 , aktualizované: 18:50
debata (106)

„Rýchlosť, akou strácame biotopy fauny a flóry, je alarmujúca. Ak sa nezačneme k našej planéte správať inak, neprežijeme. A to okamžite,“ povedala prezidentka.

Príroda a biodiverzita podľa prezidentky „spoločne znižujú dopady klimatickej krízy“. „Áno, je pravdou, že už dnes znižujeme uhlíkové emisie, avšak nekonajme na úkor biodiverzity. Práve naopak,“ povedala.

„Určujeme hodnotu takmer všetkého na planéte. Dokážeme ale odmerať skutočnú hodnotu prírodného bohatstva? Musíme sa to naučiť. A tiež sa musíme naučiť túto hodnotu chrániť,“ povedala prezidentka.

„Slovensko je požehnané rozmanitou a nádhernou prírodou, ktorú si chránime zákonom,“ povedala Čaputová a pripomenula, že ochrana čistej vody je zakotvená i v Ústave SR.

„Uvedomujeme si aj význam zdravých lesov,“ uviedla prezidentka a pripomenula, že Slovensko vytvorilo desať nových chránených oblastí a dve národné rezervácie.

„Do roku 2025 sa na polovici rozlohy našich národných parkov už nebude vykonávať žiadna ľudská činnosť a do roku 2030 budú až tri štvrtiny všetkých národných parkov tvoriť bezzásahové zóny,“ povedala.

Nad prírodou podľa prezidentky už nepotrebujeme víťaziť, ale žiť s ňou v harmónii. „Používajme menej chemikálií, chráňme si našu pôdu. Potraviny môžeme pestovať spôsobom šetrnejším k životnému prostrediu,“ povedala. Prezidentka takisto vyzvala na využívanie riešení vychádzajúcich z prírody aj v pôdnom a lesnom hospodárstve. „Pretože rovnováha, od ktorej všetci závisíme, je veľmi krehká,“ povedala.

Podľa prezidentky môže pomôcť každý – a aj ona sama je súčasťou tejto zmeny.

„Včelie rodiny v našej Prezidentskej záhrade pomáhajú udržiavať biodiverzitu v meste. Môj úrad bude do roku 2030 klimaticky neutrálny,“ povedala prezidentka.

Na kompenzáciu svojej uhlíkovej stopy prezidentka podľa svojich slov každý rok vysadí aspoň 1300 stromov a inštaluje zelené strechy a steny. „Dúfam, že sa čoskoro ku mne pridajú aj ďalší,“ uviedla.

Tieto ciele sa môžu zdať ambiciózne ale sú nesmierne potrebné. Slovensko podľa Čaputovej podporuje Stratégiu Európskej únie v oblasti biodiverzity na rok 2030 a prezidentka sama podporila Prísľub lídrov pre prírodu s cieľom zvrátiť stratu biodiverzity do roku 2030.

„Vymeňme ignorantstvo a egoizmus za zodpovednosť a skutočnú vôľu. A urobme tak teraz,“ dodala prezidentka.

Summit OSN o biodiverzite sa koná 30. septembra na úrovni na úrovni hláv štátov alebo vlád. Pred Čaputovou so svojimi príhovormi okrem iných vystúpili i francúzsky prezident Emmanuel Macron či britský princ Charles.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #summit #biodiverzita