Pri bojoch v Náhornom Karabachu utrpeli zranenia aj štyria novinári

Dvaja francúzski a dvaja arménski novinári vo štvrtok utrpeli zranenia počas bojov v nepokojnom regióne Náhorný Karabach, kde medzi sebou od nedele bojujú arménske a azerbajdžanské ozbrojené sily. Rozsah zranení štvorice nie je známy.

01.10.2020 08:45 , aktualizované: 19:03
debata (38)

Denník Le Monde oznámil, že dvaja jeho reportéri utrpeli zranenia ráno počas ostreľovania v meste Martuni. Arménske ministerstvo zahraničia uviedlo, že ich previezli do nemocnice, a zároveň obvinilo Azerbajdžan z bombardovania regiónu.

Ostreľovanie Martuni viedlo k zraneniam aj kameramana televízie Armenia TV a reportéra Armenian 24News, uviedli arménski predstavitelia.

V meste bol aj ruský novinár z nezávislej televízie Dožď, ten sa údajne bezpečne dostal do bombového úkrytu.

Najnovšia séria násilných stretov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu ráno, pričom každá strana pripisuje zodpovednosť za ne tej druhej. Boje si vyžiadali už desiatky obetí.

Azerbajdžanský prezident vyhlásil, že jedinou podmienkou ukončenia súčasných bojov je stiahnutie sa Arménska z Náhorného Karabachu. Arménsko zase tvrdí, že sa do konfliktu zapojilo Turecko, ktoré údajne posiela na pomoc Azerbajdžanu bojovníkov zo Sýrie a turecké stíhačky. Turecko verejne podporilo Azerbajdžan a ponúklo sa, že mu poskytne pomoc, ak o ňu požiada, ale posielanie zahraničných žoldnierov do kaukazského regiónu odmieta. Francúzsko v súvislosti s údajným posielaním žoldnierov vyjadrilo obavy.

Neutíchajúce boje vyvolali výzvy na ich ukončenie po celom svete, od lídrov i medzinárodných organizácií. O situácii spolu diskutovali napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho ruský kolega Vladimir Putin, ktorí okrem iného tiež vyzvali na zdržanlivosť a zhodli sa na potrebe spoločného úsilia o prímerie v regióne.

Macron: V Náhornom Karabachu sú sýrski militanti

Francúzsky prezident si je istý, že na spornom území Náhorného Karabachu pôsobia džihádistickí bojovníci zo Sýrie. Uviedol to vo štvrtok po príchode do Bruselu, kde sa koná zasadnutie Európskej rady. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dnes máme k dispozícií informácie, ktoré s istotou naznačujú, že do Náhorného Karabachu sa dostali cez Gaziantep (mesto v Turecku) sýrski bojovníci z džihádistických skupín. Jedná sa o veľmi závažnú novú skutočnosť, ktorá mení situáciu,“ uviedol Macron.

Macron zároveň vyzval EÚ a Rusko na „dôsledný dialóg“ o bilaterálnych vzťahoch a „nespočetných krízach v našom bezprostrednom okolí“. Zdôraznil, že s ruským prezidentom Putinom v ostatnom čase vedie intenzívne rokovania v súvislosti so situáciou v Bielorusku a v Náhornom Karabachu. Informovala o tom agentúra TASS.

V Náhornom Karabachu prebiehajú od nedele boje medzi arménskymi silami a azerbajdžanskou armádou, pričom si už vyžiadali takmer 130 obetí a stovky zranených.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu.

Desaťročia trvajúci konflikt si vyžiadal už približne 30-tisíc obetí. Turecko v tejto oblasti výrazne podporuje Azerbajdžan, keďže s Arménskom má historicky zlé vzťahy. Arménsko má zas v konflikte podporu Ruska.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Náhorný Karabach #Emmanuel Macron