V krvavých bojoch na Kaukaze je slovenská stopa

Do ťažkých bojov medzi Arménskom a Azerbajdžanom sa zapojili aj vojenské stroje, ktoré Slovensko predalo jednej zo strán konfliktu ešte v roku 2004.

02.10.2020 13:00
Arménsko, Azerbajdžan, SU-25, Náhorný Karabach Foto:
Arménsky vojak pri zostrelenom lietadle Suchoj SU-25. Snímka je zo stredy 30. septembra 2020.
debata (175)

Ide o podzvukové bojové lietadlá pre priamu podporu pozemných síl Suchoj Su-25. Kúpilo ich vtedy Arménsko, keď modernizovalo armádu. Bratislava predala Jerevanu desať kusov týchto lietadiel.

Stroje typu Su-25 mali dvadsať rokov, pričom približne desať rokov ich slovenské vzdušné sily už nepoužívali. Pre Arménsko to bola významná posila. Po zamrznutí vojenského konfliktu o Náhorný Karabach v máji 1994 vlastnilo len päť kusov týchto lietadiel.

Pred pár dňami Arménom zostrelili jedno takéto lietadlo. Jerevan tvrdí, že to neurobil Azerbajdžan, ale Turecko, ktoré malo nasadiť americkú stíhačku F-16 určenú na letecké súboje. Je možné, že zlikvidovaný Suchoj pochádzal zo Slovenska. Jerevan má totiž štrnásť stojov typu Su-25 a viac ako dve tretiny z nich boli kúpené od Bratislavy.

Predajom lietadiel Slovensko neporušilo medzinárodné zbrojné embargo, lebo vyslovený zákaz predaja vojenskej techniky Arménsku v roku 2004 neexistoval. Dovtedy boli len dva nezáväzné dokumenty. Rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN prijatá v roku 1993 vyzývali členské štáty, aby ustúpili od dodávok akýchkoľvek zbraní Arménsku aj Azerbajdžanu, ktoré by mohli viesť k vyostreniu konfliktu. Rok predtým sa v podobnom zmysle vyslovila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Nové boje, ktoré vypukli v nedeľu ráno, si doteraz vyžiadali zrejme už niekoľko sto mŕtvych. Presný počet sa nedá uviesť, pretože podľa agentúr nie je možné dôveryhodne overiť, koľko vojakov a civilistov skutočne dosiaľ zomrelo.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #Kaukaz #Náhorný Karabach