V kauze Navaľného otravy budú musieť podľa Maasa prísť sankcie EÚ

Európska únia nemôže ponechať bez odpovede tak závažné porušenie medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach, akým bola otrava ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného. V dnešnom rozhovore so spravodajským portálom t-online to povedal šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Únia sa podľa neho v tejto súvislosti nevyhne uvaleniu sankcií, ktoré by mali byť cielené.

03.10.2020 15:28
Alexej Navaľný Foto:
Ruský opozičný predstaviteľ Alexej Navaľný so svojím synom Zacharom
debata (132)

„Som presvedčený, že už nebude možné vyhnúť sa sankciám,“ citovala z rozhovoru s Maasom agentúra Reuters. „Sankcie musia byť vždy cielené a primerané. Ale takto závažné porušenie medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach nemôže zostať bez odpovede. V tomto sme v Európe jednotní,“ dodal nemecký minister zahraničia.

Nemecko aktuálne zastáva predsedníctvo v Európskej rade a spoločne s celou EÚ žiada Rusko o vysvetlenie incidentu, po ktorom bol opozičný líder Navaľnyj hospitalizovaný najskôr v Rusku a následne v Berlíne. Lídri členských krajín európskeho bloku tento týždeň na summite jeho otravu odsúdili ako pokus o vraždu za použitia „armádneho nervového jedu zo skupiny novičok“.

Moskva odmieta, že by mala so zdravotnými problémami Navaľného čokoľvek spoločné, a dokonca spochybňuje, že bol vôbec otrávený. Opozičný predák označil za strojcu svojej otravy ruského prezidenta Vladimira Putina. „Tvrdím, že za zločinom stál Putin, a nemám žiadne ďalšie verzie toho, čo sa stalo,“ povedal magazínu Der Spiegel.

Putin dnes nemeckým predstaviteľom oznámil, že Rusko je ohľadom napätých vzťahov medzi oboma krajinami pripravené viesť rozhovory. Dialóg ponúkol v liste zaslanom nemeckému prezidentovi Frankovi-Walterovi Steinmeierovi a kancelárke Angele Merkelovej v súvislosti s 30. výročím znovuzjednotenia Nemecka, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na Kremeľ.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexej Navaľnyj #Heiko Maas #sankcie EÚ #Novičok