Sudánska prechodná vláda a vodcovia povstalcov podpísali historickú mierovú dohodu

Sudánska prechodná vláda a vodcovia povstalcov dnes v juhosudánskom hlavnom meste Džúbá podpísali historickú mierovú dohodu, ktorá by mala ukončiť 17 rokov trvajúcich bojov v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

03.10.2020 17:17
debata

Ceremónie v Džube sa popri zástupcoch sudánskej vlády a rebelov zúčastnili diplomati Čadu, Kataru, Egypta, Africkej únie a OSN. „Dnes sme uzavreli mierovú dohodu. Sme šťastní. Splnili sme svoju úlohu,“ uviedol krátko pred podpisom jeden z juhosudánskych sprostredkovateľov Tutkew Gatluak.

Civilné a vojenské vedenie krajiny, ktoré podpísalo dohodu o zdieľaní moci po zvrhnutí autokratického vodcu Umara Bašíra v apríli 2019, stanovilo za hlavnú prioritu prechodného obdobia ukončenie desiatky rokov trvajúcich vnútorných konfliktov.

Dohoda pozostáva z ôsmich častí, ktoré si týkajú vlastníctva pôdy, prechodného súdnictva, reparácií a kompenzácií, ale i rozvoja nomádstva a pastierstva, rozdelenie bohatstva, rozdelenie moci, návrat utečencov a vysídlených.

Dohoda tiež časovo vymedzuje rozpustenie ozbrojených skupín a včlenenie ozbrojencov do armády, ktorá má zastupovať všetky zložky spoločnosti.

Konflikt v západosudánskom regióne Darfúr začal v roku 2003. Proti sebe vtedy stáli vládni vojaci a povstalci hlavne z nearabskej komunity obyvateľstva, ktoré sa sťažovalo na útlak vlády.

Chartúm na skupiny útočil a zapojil do bojov aj arabské spojenecké milície džandžauí. V priebehu konfliktu prišlo podľa údajov OSN o život vyše 300-tisíc ľudí a domovy opustilo 2,8 milióna ľudí. V roku 2011 vyhlásil nezávislosť Južný Sudán. Krajina tak prišla o tri štvrtiny svojich zásob ropy.

debata chyba
Viac na túto tému: #mierová dohoda #Sudán