Trump sa cíti lepšie, dvakrát ale dostal kyslík

Americký prezident Donald Trump od piatku nemá horúčku, je mu lepšie a ak pôjde liečba naďalej dobre, mohol by byť prepustený z nemocnice už v pondelok.

04.10.2020 00:00 , aktualizované: 21:10
lekári, Donald Trump, Sean Conley Foto: ,
Dr. Sean Conley, lekár prezidenta Donalda Trumpa, za ním tím lekárov na brífingu s novinármi v Národnom vojenskom lekárskom centre Waltera Reeda v Bethesde, 3. októbra 2020.
debata (52)

Na brífingu pred nemocnicou Waltera Reeda, kde je prezident hospitalizovaný pre koronavírus, to v nedeľu oznámil tím jeho lekárov.

Trumpov ošetrujúci lekár Sean Conley v nedeľu potvrdil, že prezident dvakrát dostal dodatočný kyslík kvôli nízkej hladine kyslíka v krvi, a to raz v piatok a druhýkrát v sobotu. V piatok mal prezident podľa lekára horúčku a saturácia kyslíka v krvi mu klesla pod 94 percent, čo sa zopakovalo v sobotu. Teraz má podľa jeho tímu lekárov 98-percentnú saturáciu. Či sa u prezidenta pre koronavírus objavilo poškodenie pľúc, lekári neoznámili.

Pri sobotňajšom brífingu sa pritom lekár vyhýbal otázkam novinárov, či prezident dostal dodatočný kyslík.

Conley neunikol otázkam novinárov, prečo v sobotu nepovedal, že prezident dostal kyslík. Lekár uviedol, že chcel „reflektovať pozitívnu náladu“ prezidenta a jeho tímu lekárov. Dodal, že nechcel „poskytnúť žiadne informácie, ktoré by mohli priebeh choroby stočiť iným smerom. A pritom to pôsobilo, akoby sme sa snažili niečo skryť, čo nebola nevyhnutne pravda“.

Trump dostal aj kortikosteroid

Ďalší lekár, Brian Garibaldi, uviedol, že prezident by mohol byť prepustený už v pondelok, ak pôjde liečba naďalej dobre. Brať lieky by tak mohol v Bielom dome. Trump podľa Garibaldiho dostal druhú dávku experimentálneho lieku remdesivir, čo je antivirotikum, ktoré je podávané vnútrožilovo a vyvinul ho tím americkej firmy Gilead Sciences vedený Čechom Tomášom Cihlářom pôvodne proti ebole. Podľa doterajších poznatkov môže remdesivir u pacientov s COVIDOM-19 skrátiť dobu hospitalizácie.

Zároveň bola prezidentovi podaná prvá dávka kortikosteroidu dexametazón, ktorý podľa výsledkov štúdie britských vedcov pomáha najmä nakazeným s dýchacími ťažkosťami. Podľa BBC sa dexametazón používa u vážnych infekcií COVIDU-19. Podľa Garibaldiho lekári u Trumpa nespozorovali žiadne vedľajšie účinky. Prezident je podľa nich „na nohách a čulý“ a plánom je, aby počas dňa čo najmenej ležal na lôžku.

Okamihy neistoty

Americký prezident Donald Trump, ktorý je s koronavírusom v nemocnici, v sobotňajšom videu zverejnenom na twitteri povedal, že budúce dni budú naozajstnou skúškou. Pripustil, že keď do nemocnice prišiel, nebolo mu veľmi dobre, teraz sa ale vraj cíti oveľa lepšie.

„Uvidíme, čo sa bude diať v niekoľkých najbližších dňoch,“ povedal unavene pôsobiace Trump na videu urobenom v pracovni, kde sedel za stolom, oblečený v saku a košeli bez kravaty. Šéf Bieleho domu je v nemocnici Waltera Reeda v Marylande od piatku miestneho času. Jeho ošetrujúci lekár Sean Conley v sobotu informoval, že prezident je bez horúčky a nepotrebuje kyslíkovú liečbu. Neskôr uviedol, že väčšinu času popoludní prezident pracoval a v nemocničnom apartmáne sa pohyboval bez problémov. Lekársky tím je podľa neho naďalej „opatrne optimistický“.

Informácie o prezidentovom stave sú rozporuplné. Agentúra AP s odvolaním na nemenovaný zdroj uviedla, že stav prezidenta bol v posledných 24 hodinách veľmi znepokojujúci, ale zlepšil sa po nástupe do nemocnice. Obdobnú informáciu s odkazom na svoj zdroj priniesla tiež agentúra Reuters. Nadchádzajúcich 48 hodín vraj bude z hľadiska Trumpovej liečby kľúčových. Tieto tvrdenia sa tak rozchádza so slovami Trumpovho lekára, že liečba je bez komplikácií. Neskôr sa ukázalo, že zdrojom informácie o kľúčových 48 hodinách bol zrejme personálny šéf Bieleho domu Mark Meadows. „Stále nie sme na jasnej ceste k zotaveniu,“ citovala Meadowsove slová pred nemocnicou agentúra AP. Personálny šéf podľa nej tiež uviedol, že Trumpov piatkový stav bol „veľmi znepokojujúci“. Mohol dostávať podpornú kyslíkovú liečbu.

Conley uviedol, že Trump dostal prvú dávku remdesiviru, čo je antivirotikum, ktoré je podávané vnútrožilovo a vyvinul ho tím americkej firmy Gilead Sciences vedený Čechom Tomášom Cihlářom pôvodne proti ebole. Podľa doterajších poznatkov môže remdesivir u pacientov s COVIDOM-19 skrátiť dobu hospitalizácie. Trump podľa Conleyho tiež podstupuje experimentálnu liečbu liekom REGNO-COV2, ktorý funguje na báze monoklonálnych protilátok a vyvinula ho firma Regeneron. Ďalej potom prezident dostáva zinok, vitamín D, aspirín, famotidín a melatonín.

Trump: Čoskoro sa vrátim

„Myslím, že sa čoskoro vrátim,“ povedal Trump, ktorý sa koronavírusom nakazil približne mesiac pred prezidentskými voľbami. V nich sa stretne s bývalým demokratickým viceprezidentom Joeom Bidenom.

„Je to niečo, čo sa stalo miliónom ľudí na svete,“ povedal o svojom ochorení. „A ja bojujem aj za nich, nielen za ľudí v Spojených štátoch, aby sme tento koronavírus, alebo ako mu chcete hovoriť, porazili,“ povedal Trump, ktorý koronavírus niekedy nazýva „čínskym vírusom“ kvôli tomu, že nákaza sa začiatkom tohto roka rozšírila z Číny.

Uviedol, že mal možnosť zostať v Bielom dome, ale nesmel by vraj ani chodiť do Oválnej pracovne, s nikým sa stýkať, s nikým hovoriť. „To nemôžem … Ako vodca sa musíte postaviť problémom,“ povedal. Dodal, že dobre sa má aj jeho manželka Melanie, ktorá sa tiež nakazila koronavírusom.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #koronavírus