Guatemala poslala späť do Hondurasu takmer 3500 migrantov smerujúcich do USA

Guatemalský prezident Alejandro Giammattei v nedeľu oznámil, že Guatemala poslala späť do vlasti približne 3500 honduraských migrantov z dôvodu obavy šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

05.10.2020 11:53
Migrant Foto: ,
debata

Bezpečnostným zložkám sa podľa prezidenta podarilo zastaviť karavánu migrantov smerujúcich do USA. „Rešpektujeme práva na migráciu, pokiaľ je regulovaná a spĺňa náležité požiadavky a nariadenia,“ povedal. Skupina honduraských migrantov však podľa jeho vyjadrení násilne vnikla na územie Guatemaly.

Guatemalský inštitút pre migráciu (IGM) oznámil, že honduraskí migranti minulý štvrtok prekročili hranice Guatemaly a prenikli cez vojenský kordón. Následne sa rozdelili na viacero skupín smerujúcich do Mexika. To však svoje hranice zatvorilo.

V uplynulých rokoch prekročili hranice Mexika tisícky stredoamerických migrantov v snahe dostať sa do USA, pripomína AFP.

Od marca sa doposiaľ v Guatemale ochorením Covid-19 nakazilo 93 936 ľudí a 3293 v spojitosti s nákazou zomrelo. Táto krajina so 17 miliónmi obyvateľov opätovne otvorila svoje hranice v júli – štyri mesiace po tom, čo zaviedla opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #honduras #Guatemala #migranti