NATO vyzvalo Turecko, aby sa zasadilo o ukončenie bojov v Náhornom Karabachu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas návštevy Turecka vyzval na okamžité ukončenie pokračujúcich bojov na území Náhorného Karabachu. Informovala o tom agentúra Reuters.

05.10.2020 18:07 , aktualizované: 18:30
debata (41)

Šéf Severoatlantickej aliancie po stretnutí s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom vyjadril očakávanie, že Turecko ako kľúčový spojenec Azerbajdžanu využije svoj „značný“ vplyv na upokojenie konfliktu v regióne.

„Sme hlboko znepokojení eskaláciou bojov (v Karabachu),“ citovala Stoltenberga agentúra AFP. Všetky strany by mali okamžite ukončiť boje a nájsť spôsob, ako smerovať k mierovému riešeniu," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Čavušoglom. „Očakávam, že Turecko využije svoj značný vplyv na upokojenie napätia,“ dodal.

Podľa Stoltenberga tento konflikt nemá vojenské riešenie: „Je mimoriadne dôležité, aby sme sprostredkovali jasnú správu pre všetky strany – mali by okamžite ukončiť boje, a mali by sme podporovať všetky snahy o nájdenie mierového riešenia prostredníctvom rokovaní.“

Turecko vyjadrilo svoju solidaritu s prevažne turkickým Azerbajdžanom a odsúdilo údajnú „arménsku okupáciu Náhorného Karabachu“.

„Každý, najmä NATO by mal Arménsko vyzvať, aby stiahlo (svoje sily), aby bolo možné nájsť riešenie tohto problému v rámci medzinárodného práva,“ povedal šéf tureckej diplomacie.

Korčok apeloval na Rusko a Turecko

Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sú v príkrom rozpore s Chartou OSN. Vyhlásil to v pondelok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ivan Korčok, ktorý zároveň apeloval na Rusko a Turecko, aby využili svoj vplyv pri riešení konfliktu v tomto spornom regióne. Informoval o tom riaditeľ tlačového odboru MZVEZ SR Juraj Tomaga.

Obe strany konfliktu hľadajú podporu silných susedov, čo vytvára potenciál pre vážnu regionálnu krízu, varoval Korčok. „Apelujeme preto najmä na Rusko a Turecko, aby využili vplyv a vrátili konfliktné strany za rokovací stôl,“ zdôraznil.

Minister zároveň vyjadril nádej, že do úsilia na nájdenie riešenia sa zapoja aj Spojené štáty a Francúzsko, ktoré sú spolu s Ruskom garantmi tzv. minskej skupiny.

Korčok pritom otvoril aj otázku efektívnosti minskej skupiny, ktorá pôsobí pri mediácii tohto konfliktu už od roku 1992. Potrebný je podľa jeho slov návrat k rokovaniam a ukončenie bojov. Takisto vyjadril znepokojenie nad tým, že o život počas bojov prichádzajú aj civilisti.

„Tomuto stavu, bohužiaľ, predchádzalo neúspešné diplomatické úsilie, ktoré za minulé roky nedokázalo priniesť prielom v politickom riešení tejto situácie,“ zdôraznil šéf rezortu slovenskej diplomacie.

Boje v spornej oblasti Náhorného Karabachu, ktorá sa nachádza v Azerbajdžane a je pod kontrolou etnických Arménov, prepukli 27. septembra. Celkovo si vyžiadali takmer 250 obetí. V pondelok, v deviaty deň prebiehajúcich bojov, sa obe strany obvinili z útokov na civilistov. OSN považuje Náhorný Karabach za súčasť Azerbajdžanu.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Turecko #Jens Stoltenberg #Náhorný Karabach