Kirgizská volebná komisia anulovala výsledky parlamentných volieb

Kirgizská Ústredná volebná komisia v utorok anulovala výsledky nedeľňajších parlamentných volieb, ktoré v krajine vyvolali vlnu násilných protestov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na tlačovú agentúru Kirgizska.

06.10.2020 10:48 , aktualizované: 13:24
Kirgizsko Foto: ,
debata (31)

„V súvislosti s početnými porušeniami práva počas hlasovania a predvolebného obdobia bolo na zasadnutí Ústrednej volebnej komisie rozhodnuté, že voľby sú neplatné,“ uviedla komisia pre agentúru TASS.

Správa prichádza len pár hodín po tom, ako kancelária prezidenta Sooronbaja Žeenbekova uviedla, že prezident „má situáciu pod kontrolou a je presvedčený, že všetky politické subjekty uprednostnia dobro krajiny pred vlastnými záujmami“. Informovala o tom agentúra AFP.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ako nezávislý pozorovateľ uviedla, že v súvislosti s nedeľňajšími voľbami boli nahlásené nezrovnalosti vrátane „dôveryhodných obvinení z kupovania hlasov“.

Situácia v Kirgizsku sa vyostrila v pondelok po zverejnení výsledkov nedeľných parlamentných volieb. Nespokojní prívrženci neúspešných strán vyšli do ulíc, aby protestovali proti spôsobu a výsledkom hlasovania a žiadali nové voľby. Neskôr k tejto požiadavke pridali aj odstúpenie vedenia krajiny.

Demonštrujúci z vyšetrovacej väznice vyslobodili aj tam väzneného bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Na slobodu bol prepustený po rokovaniach medzi skupinou demonštrantov a vedením Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť.

Atambajev stál na čele Kirgizska v rokoch 2011–17. Zadržali ho 8. augusta 2019 v jeho bydlisku v dedine Koj-Taš v Čujskej oblasti. Exprezidenta obvinili z použitia násilia na príslušníkoch polície, z organizovania masových nepokojov, zo zosnovania vraždy, pokusu o vraždu, brania rukojemníkov, ako aj z korupcie pri protiprávnom prepustení z väzenia „krstného otca“ kirgizskej mafie Aziza Batukajeva z väzenia a ďalších trestných činov.

Z väzenia na predmestí Biškeku bol oslobodený aj bývalý námestník ministra vnútra Sadyr Japarov, ktorý si tam odpykával trest za obvinenie z brania rukojemníka.

Zástupcovia demonštrujúcich v noci na utorok vymenovali za veliteľa mesta bývalého námestníka ministra vnútra Kursana Asanova. Na sociálnych sieťach sa začali vytvárať oddiely ľudových milícií, aby v hlavnom meste zaistili poriadok.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva v utorok ráno informovalo, že potýčky medzi demonštrantami a zasahujúcou políciou si vyžiadali viac ako 590 zranených a podľa agentúry Interfax aj jednu obeť.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #demonštrácie #nepokoje #volebná komisia #anulovanie #kirgizsko