Holandský gynekológ používal na umelé oplodnenie pacientok vlastné spermie, splodil takto najmenej 17 detí

Gynekológ z holandskej nemocnice používal na umelé oplodnenie vlastné spermie a splodil najmenej 17 detí bez toho, aby o tom informoval rodičov. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie nemocnice.

06.10.2020 14:33
debata (13)

Jan Wildschut, ktorý medzičasom zomrel, pracoval v rokoch 1981–93 v nemocnici Sophia, dnes známej ako nemocnica Isala, v meste Zwolle na východe krajiny.

„Z morálneho hľadiska považuje Isala za neprijateľné, že gynekológ – lekár pre plodnosť – bol aj lekárom, aj darcom spermií,“ uviedla nemocnica vo vyhlásení.
Nemocnica dodala, že deti, u ktorých testy DNA potvrdili Wildschutovo otcovstvo, sú v pravidelnom kontakte s jeho rodinou a majú medzi sebou dobré vzťahy.
Príslušné úrady vytvorili profil DNA zosnulého gynekológa, aby mohli skontrolovať, či nie je biologickým otcom ešte aj ďalších detí narodených po vykonaní zákroku v zmienenej nemocnici.
AP si všíma, že nejde o prvý prípad, čo sa zistilo, že holandský lekár použil svoje vlastné spermie namiesto vybraných darcov. Vlani testy DNA od zosnulého odborníka na asistovanú reprodukciu Jana Karbaata potvrdili, že je otcom najmenej 49 detí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #umelé oplodnenie #gynekológ