Anglikánska cirkev desaťročia kryla sexuálnych útočníkov zo svojich radov

Anglikánska cirkev nedokázala ochrániť deti pred sexuálnymi útokmi duchovných, kryla ich a páchateľom, ktorí vyjadrili ľútosť, umožňovala ďalej pracovať s veriacimi. Vo svojej dnes zverejnenej správe to uviedla britská nezávislá vyšetrovacia komisia pre zneužívanie detí (Independent Inquiry into Child Sexual Abuse - IICSA).

06.10.2020 17:32
Cirkev / Náboženstvo / Kňaz / Viera / Foto: ,
debata (10)

Podľa tejto správy bolo od 40. rokov minulého storočia do roku 2018 kvôli sexuálnym prečinom obvinených 390 hodnostárov alebo ďalších predstaviteľov cirkvi. Mnohým z nich sa od nadriadených dostalo väčšej podpory než ich obetiam, konštatovali autori spravy.

„Po mnoho desaťročí anglikánska cirkev nedokázala ochrániť deti a mladých ľudí pred sexuálnymi útočníkmi a namiesto toho umožnila kultúru, ktorá pomáhala páchateľom sa skryť a obetiam uvažujúcich odhalenie kládla prekážky, ktoré mnoho z nich nedokázalo prekonať,“ citovala stanica BBC šéfku vyšetrovacej komisie Alexis Jayovú.

Komisia vyčítala anglikánskej cirkvi, že mala tendenciu privierať oči nad páchateľmi zneužívania, ak vyjadrili ľútosť. Ako príklad uviedla kauzu okolo Timothyho Storeya, ktorému aj po obvinení zo sexuálneho zneužívania cirkev povolila ďalej pracovať s deťmi na náboženských táboroch. Teraz si muž odpykáva pätnásťročný trest väzenia za sexuálne zneužívanie a znásilnenie.

V niektorých prípadoch dokonca vedenie cirkvi tlačilo na obete, aby páchateľom sexuálnych útokov odpustili, čo pre mnoho z nich znamenalo ďalšiu traumu. Aj inokedy vraj bola reakcia duchovných autorít na obvinenia zo zneužívania „úplne neprimeraná“.

„Ide o šokujúce čítanie a aj keď žiadne ospravedlnenia nikdy nenapravia následky, ktoré zneužívania obetiam spôsobili, chceme vyjadriť pocit hanby za to, že udalosti, kvôli ktorým sú ospravedlnenia nutné, sa vôbec stali,“ uviedol biskup Jonathan Gibbs, podľa ktorého sa z výsledkov vyšetrovania musí poučiť „celá cirkev“.

Za rok 2018 ľudia diecéze nahlásili, že majú obavu o bezpečie dieťaťa alebo zraniteľného dospelého 2504-krát, pričom obavu z nedávneho pohlavného zneužívania maloletej osoby nahlásili 449-krát. Značná časť trestných činov sa týkala sťahovania alebo uchovávania pornografie s maloletými obeťami.

Obsah správy je založený na verejných pojednávaniach z júla roku 2019 s vedením cirkvi, odborníkmi na bezpečnosť detí a obeťami.

Vyšetrovaciu komisiu IICSA zriadila v roku 2014 vtedajšia ministerka vnútra Theresa Mayová v reakcii na škandál okolo bývalého slávneho moderátora BBC Jimmyho Savillea. Až po jeho smrti v roku 2011 sa ukázalo, že išlo o chronického sexuálneho útočníka, ktorý má na svedomí stovky zločinov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Anglikánska cirkev #sexuálni predátori