Súd v Grécku označil neonacistickú stranu Zlatý úsvit za zločineckú organizáciu

Grécky súd v Aténach označil v stredu neonacistickú stranu Zlatý úsvit (Chrysi avgi) za zločineckú organizáciu a jej lídrom hrozia najťažšie tresty. Ide o jeden z najdôležitejším súdnych procesov v politických dejinách krajiny, uviedla tlačová agentúra AFP.

07.10.2020 12:57
Zlatý úsvit / Fašizmus / Neonacizmus / Foto: ,
debata (29)

Rozsudok vyhlásili na pozadí zrážok, ktoré v stredu vypukli medzi políciou a antifašistickými demonštrantami počas veľkého protestu s účasťou približne 15-tisíc ľudí. Konal sa pred budovou súdu.

Súdených bolo celkovo 68 členov strany vrátane 18 niekdajších zákonodarcov. Zlatý úsvit sa v čase finančnej krízy v Grécku stal tretím najsilnejším politickým subjektom, uviedla agentúra AP.

Predsedajúca sudkyňa Maria Lepeniotiová prečítala verdikt na pojednávaní súdneho procesu, ktorý trval päť rokov. Zakladateľa Zlatého úsvitu a lídra Nikosa Michaloliakosa a ďalších vysokopostavených členov uznala za vinných z riadenia zločineckej organizácie.

Ani jeden z vysokopostavených členov Zlatého úsvitu nebol v súdnej sieni prítomný. Michaloliakosovi a spomínaným členom hrozia tresty odňatia slobody od päť do 15 rokov. Výšku trestov oznámia na samostatných súdnych pojednávaniach.

Dav ľudí sa začal zhromažďovať dve hodiny pred vyhlásením rozsudku a reagoval tak na výzvu protifašistického hnutia, odborových zväzov a ľavicových strán. „Ľudia chcú nacistov vo väzení“, uvádzalo sa v texte na pútačoch.

K budove súdu, nachádzajúcej sa len niekoľko kilometrov od centra gréckeho hlavného mesta Atény, boli vyslané stovky policajtov.

Trestné stíhania sa začali po vražde 34-ročného protifašistického rappera menom Pavlos Fyssas, ktorého v noci v septembri 2013 naháňal dav násilníkov zo Zlatého úsvitu a nakoniec ho dobodal na smrť pred kaviarňou na západnom predmestí Atén Keratsini. Pred stredajším pojednávaním vošla na súd aj matka obete Magda.

Vrah, bývalý vodič kamiónu Jorgos Rupakias, sa k zločinu priznal, ale útok vyvolal hnev verejnosti. Objavili sa obvinenia, že Zlatý úsvit je akási polovojenská organizácia, ktorá používa bitky, zastrašovanie a vraždy ako svoju metódu – to všetko s vedomím vysokopostavených členov strany. Rupakias bol v stredu takisto uznaný za vinného a hrozí mu doživotné väzenie.

Demonštranti na proteste proti neonacistickej... Foto: SITA/AP, Yorgos Karahalis
Zlatý úsvit / Fašizmus / Neonacizmus / Demonštranti na proteste proti neonacistickej strane Zlatý úsvit v Aténach, 7. októbra 2020
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #neonacizmus #zlatý úsvit