Rusko pátra po Cichanovskej. Pokúsi sa ju hľadať cez Interpol?

Rusko vyhlásilo pátranie po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej. Podľa agentúry Interfax to vyplýva z oficiálneho oznámenia zverejneného na webe ruského ministerstva vnútra, kde sa uvádza, že je hľadaná na základe "článku trestného zákona", ktorý však nie je špecifikovaný.

07.10.2020 18:24 , aktualizované: 08.10.2020 07:41
Sviatlana Cichanovská Foto: ,
Bieloruská opozičná politička Sviatlana Cichanovská (uprostred) sa zdraví s podporovateľmi počas zhromaždenia pri Brandenburgskej bráne v Berlíne 5. októbra 2020
debata (125)

VIDEO: Premiér Matovič aj o ruskom pátraní po Cichanovskej, prečo ho musia robiť.

Video

Agentúra TASS s odvolaním sa na ruské orgány činné v trestnom konaní uviedla, že Cichanovská je už hľadaná v Bielorusku a keďže bola zaradená na medzištátny zoznam hľadaných osôb, bude sa po nej pátrať aj v Rusku.

Predtým bol na zoznam osôb hľadaných na území Ruskej federácie zaradený aj bývalý bieloruský diplomat a exriaditeľ správy Parku vysokých technológií Valeryj Capkala, ktorý sa v Bielorusku neúspešne pokúšal o registráciu ako kandidát nedávnych prezidentských volieb a momentálne sa v zahraničí angažuje na strane bieloruskej opozície.

V Pobaltí sú znepokojení

Vyhlásenie pátrania po bývalej kandidátke prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlane Cichanovskej je zo strany Ruska pokusom o diskreditáciu Koordinačnej rady bieloruskej opozície vytvorenej z iniciatívy Cichanovskej. Pre agentúru BNS to v stredu uviedol litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius.

Jeho lotyšský rezortný kolega Edgars Rinkévičs podľa správy agentúry TASS označil vyhlásenie pátrania po Cichanovskej v Rusku za zasahovanie do vnútorných záležitostí Bieloruska, ktoré „ešte viac zhoršuje možnosť politického dialógu s Ruskom“.

Podľa Linkevičiusovho názoru pokračuje takto Rusko v línii smerujúcej „k bagatelizácii roly Koordinačnej rady a k jej kompromitácii v snahe dokázať, že táto štruktúra údajne nemôže byť partnerom v dialógu“.

Linkevičius považuje túto pozíciu za poľutovaniahodnú. Vysvetlil, že Koordinačná rada „sa drží umiernenej línie, nie je radikálna a nie je naladená proti Rusku“.

Litovský minister vyjadril znepokojenie v súvislosti so správou, že Cichanovská sa dostala v Rusku na zoznam hľadaných osôb a mohla by byť zadržaná počas cestovania do iných krajín. „Možno sa o to Rusko pokúsi prostredníctvom kanálov Interpolu,“ pripustil minister.

Stíhajú aj kolegov Cichanovskej

Cichanovská je v Bielorusku obvinená z výziev k činom ohrozujúcim bezpečnosť štátu. V rovnakej veci sú v Bielorusku stíhaní a vo väzbe vyšetrovaní Cichanovskej kolegovia, členovia predsedníctva opozičnej Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová a Maxim Znak.

Podľa oficiálnych údajov bieloruskej Ústrednej volebnej komisie získala Cichanovská v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta, spolu 10,1 percenta hlasov.

Počas hlasovania i po voľbách sa objavili správy o rozsiahlom falšovaní výsledkov, v dôsledku čoho v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré neutíchajú a majú rôzne podoby – od masových demonštrácií cez susedské párty vo vnútroblokoch bytových domov po grafity na múroch či vtipy šírené na internete. Väčšina verejných zhromaždení – bez ohľadu na počet a vek účastníkov – vyvoláva reakciu polície – často vrátane použitia násilia a zatýkania.

Samotná Cichanovská nepriznala svoju volebnú porážku a vyhlásila sa za „jediného vodcu zvoleného bieloruským ľudom“. Momentálne sa Cichanovská nachádza v EÚ. Bielorusko bola nútená opustiť krátko po voľbách pre tlak a vyhrážky úradov požadujúcich, aby uznala výsledky volieb a víťazstvo Alexandra Lukašenka.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Rusko #Sviatlana Cichanovska