Debata Harrisová vs Pence: Covid-19, rasová spravodlivosť, ale i mucha vo vlasoch

Debata amerických viceprezidentských kandidátov Mikea Pencea a Kamaly Harrisovej sa v noci na štvrtok niesla podľa agentúry AFP v ostrom, avšak značne civilnejšom tóne než minulotýždňová debata prezidentských kandidátov, ktorú poznačilo napätie a osobné útoky.

08.10.2020 12:00 , aktualizované: 15:11
Kamala Harrisová / Mike Pence / Foto: ,
Americká viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová a viceprezident USA Mike Pence počas viceprezidentskej debaty v Salt Lake City, hlavnom meste štátu Utah v stredu 7. októbra 2020
debata (5)

Dvojica sa rozprávala približne 1,5 hodiny naživo v priestoroch Utažskej univerzity (UofU) v meste Salt Lake City; v dôsledku bezpečnostných opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou bola však oddelená plexisklom.

Demokratická kandidátka Harrisová hneď v úvode označila reakciu amerického prezidenta Donalda Trumpa na pandémiu ochorenia Covid-19 za „najväčšie zlyhanie prezidentskej administratívy v dejinách“ USA. Trump a jeho administratíva by mala byť podľa jej slov za túto reakciu diskvalifikovaná z boja o druhé funkčné obdobie v úrade.

V tejto téme sa ostro nezhodla s republikánskym kandidátom Penceom, ktorý sa jej názory aj v iných oblastiach snažil vykresliť ako radikálne, uvádza AFP.

„Chcem, aby Američania vedeli, že už od prvého dňa (pandémie) dáva prezident Donald Trump zdravie Ameriky na prvé miesto,“ povedal Pence, pričom pripomenul, že 31. januára, teda mesiac po tom ako sa v čínskom meste Wu-chan objavili prvé prípady nákazy, mal on sám zakázané vycestovať do Číny.

Koronavírusová pandémia si v Spojených štátoch vyžiadala doposiaľ viac než 210-tisíc obetí na životoch.

V kontraste v Trumpovými minulotýždňovými invektívami na adresu demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena sa Pence prezentoval pokojne a Harrisovej pogratuloval k historickej povahe jej kandidatúry. Harrisová, 55-ročná kalifornská senátorka jamajsko-indického pôvodu, je totiž prvou Afroameričankou a zároveň prvou Američankou ázijského pôvodu, ktorá sa stala viceprezidentskou kandidátkou, pripomína AFP.

Pence sa však zároveň pokúšal Harrisovú napríklad v témach daní či fosílnych palív vykresliť ako radikálnu a orientovanú ešte ľavicovejšie než niekdajší prezidentský kandidát Bernie Sanders. AFP k tomu dodáva, že obaja viceprezidentskí kandidáti prezradili o svojej politike len veľmi málo nového a boli pozoruhodne vyhýbaví v takých otázkach, ako je napríklad právo na umelé prerušenie tehotenstva.

Na sociálnych médiách si obrovskú mieru pozornosti vyslúžila mucha, ktorá Penceovi vletela do vlasov počas toho, ako rozprával.

Jednu z najostrejších názorových výmen mali podľa AFP obaja kandidáti pri téme rasovej spravodlivosti, ktorú do popredia dostali nedávne celonárodné protesty proti brutálnym zásahom polície voči Afroameričanom.

Pence trval na tom, že Trump belošských rasistov jasne odsúdil. Harrisová však v tejto súvislosti poukázala na viaceré sporné vyjadrenia Trumpa z minulosti – vrátane toho, keď povedal, že na neonacistickom zhromaždení v meste Charlottesville v roku 2017, ktoré sprevádzalo násilie, sa zúčastnili aj „skvelí ľudia“.

Víťaz debaty: Amerika

Debata kandidátov na viceprezidentov bola ďalším článkom predvolebnej kampane, ktorý si možno „odfajknúť“, a krokom približujúcim Američanov k volebnému dňu.

Víťazom tejto viceprezidentskej debaty bola Amerika, analyzuje BBC. Minulý týždeň po prezidentskej debate Bidena a Trumpa bol výsledkom on-line hlasovania skupiny voličov záver, že v debate oboch politikov prehral americký ľud.

Voliči sa totiž cítili znechutení, vystrašení a skľúčení súbojom Trumpa s Bidenom a neustálym prerušovaním. Diskusia v noci na štvrtok však vyvolala u štyroch rôznych členov skupiny voličov, vybraných stanicou BBC, presne opačnú odozvu. Všetci sa zhodli, že Trump a Biden si vybrali za viceprezidentov silných kandidátov.

A kto bol najväčším prerušovateľom debaty? Podľa záznamu televíznej stanice CBS, partnerského média BBC v Spojených štátoch, Pence prerušoval Harrisovú počas 90 minút dvakrát viac než ona jeho.

Pence narušil Harrisovej odpovede desaťkrát, ale Harrisová mu skočila do reči len päťkrát. Pence rozprával približne 38 minút – asi o tri minúty viac než Harrisová.

Pred novembrovými voľbami by mali prebehnúť ešte dve debaty prezidentských kandidátov, tá prvá už 15. októbra. Ich konanie či realizácia však momentálne závisí od diagnózy samotného Trumpa, ktorému minulý štvrtok potvrdili ochorenie Covid-19.

Trumpa v pondelok večer miestneho času prepustili z nemocnice do domácej liečby a už v stredu začal opäť úradovať z Oválnej pracovne Bieleho domu. Jeho lekár informoval, že nemá príznaky ochorenia Covid-19 a už niekoľko dní nemal ani horúčku.

Samotný Trump (74) prisľúbil, že sa zúčastní na druhej prezidentskej debate s Bidenom, ktorá sa má konať 15. októbra. Biden (77), ktorého v súboji o prezidentský úrad favorizujú aktuálne prieskumy verejnej mienky, však v stredu povedal, že Trump by sa na debate nemal osobne zúčastniť, ak bude ešte stále infekčný.

Sú viceprezidentské debaty dôležité?

„Odborníci diskutujú, či debaty viceprezidentských kandidátov v skutočnosti majú nejaký vplyv na voličov. Niektorí tvrdia, že sú dôležité pre ich domovské štáty. Nikdy som však nevidel skutočný dôkaz, že by viceprezidentská debata ovplyvnila hlasovanie,“ uviedol pre Pravdu David Karol, expert na americkú politiku z Marylandskej univerzity.

Tentoraz však mala diskusia predsa len trochu iný náboj. Trump má 74 rokov a Biden, ak ho zvolia, nastúpi do Bieleho domu ako 78–ročný. Harrisová (55) a Pence (61) museli ukázať, že sú kedykoľvek pripravení prevziať kľúče od Oválnej pracovne. Okrem toho Amerika stále čelí pandémii koronavírusu, ktorá už v krajine zabila viac ako 210–tisíc ľudí. Aj samotný Trump ochorel a víkend strávil v nemocnici. Republikán ešte minulý týždeň v utorok absolvoval s Bidenom prvý televízny súboj. Pre Trumpa sa skončil pomerne zle. Hoci ani Biden viac ráz nevydržal, bol to najmä úradujúci prezident, ktorý svojmu súperovi, ale aj moderátorovi, neustále skákal do reči.

„Áno, je pravdou, že vyšší vek oboch uchádzačov a Trumpova choroba spôsobili, že ľudia venovali trochu viac pozornosti viceprezidentskej diskusii. Okrem toho je celkom možné, že Harrisová a Pence sa niekedy budú uchádzať o post hlavy štátu. Nebol by to šok, keby proti sebe stáli už o štyri roky,“ myslí si Karol.

Po chaose minulotýždňovej debaty bola diskusia medzi Harrisovou a Penceom oveľa pokojnejšia. „Na kandidátov boli kladené zvýšené nároky, aby ukázali, že sa v diskusii dokážu správať prezidentsky. Ľudia chceli vidieť, ako si Harrisová a Pence poradia na scéne a či sú schopní viesť racionálnejší a rozváženejší dialóg, ktorý sme v prvej prezidentskej debate vôbec nevideli,“ reagoval pre Pravdu Mitchell McKinney, riaditeľ Inštitútu politickej komunikácie na Missourskej univerzite.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mike Pence #Kamala Harrisová