Pri Kamčatke sa na mori vytvorila 40-kilometrová toxická škvrna

Toxický odpad, ktorý unikol pri ruskom polostrove Kamčatka do mora, spôsobil hromadný úhyn morských živočíchov a utvoril pohyblivú škvrnu, ktorá sa tiahne približne 40 kilometrov pozdĺž tichomorského pobrežia, uviedla vo štvrtok agentúra AFP.

08.10.2020 15:48
debata (8)

Ďalekovýchodná federálna univerzita (DVFU) so sídlom vo Vladivostoku vyhlásila, že škvrna dosahuje na niektorých miestach šírku 100–300 metrov, je zelenej farby a južne od ruského pobrežia vytvára na morskom povrchu nezvyčajnú penu.

Miestni obyvatelia na prípad upozornili koncom septembra po tom, ako sa surfisti sťažovali, že ich pália oči, a na brehy mora vyplavilo uhynuté tulene, chobotnice či ježovky.

Ruská vetva organizácie Greenpeace situáciu označila za ekologickú katastrofu. Miestne úrady v stredu začali súdny proces vo veci nelegálnej manipulácie s nebezpečnými látkami a znečistenie morského prostredia.

Podľa názoru tamojších analytikov by mohlo ísť o toxický raketový odpad z neďalekej vojenskej základne. Gubernátor Kamčatského kraja Vladimir Solodov vo štvrtok toto vyjadrenie vyvrátil s odvolaním sa na negatívne výsledky laboratórnych testov.

Podľa jeho vyjadrení testy nepreukázali prítomnosť raketového paliva v takej miere, aká by bola potrebná na vyhubenie takého veľkého množstva živočíchov.

Solodov zároveň potvrdil, že lekári vyšetrili približne 20 ľudí, pričom ôsmim z nich diagnostikovali treťostupňové popáleniny rohovky.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #znečistenie #kamčatka #toxická škvrna