Kirgizský prezident povolal armádu a vyhlásil v Biškeku výnimočný stav

Kirgizský prezident Sooronbaj Žeenbekov dnes vyhlásil v Biškeku výnimočný stav a nariadil rozmiestniť v uliciach metropoly vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prezidentský palác.

09.10.2020 14:37
Kirgizsko Foto: ,
debata (14)

Žeenbekov dnes takisto podpísal rezignáciu premiéra Kubatbeka Boronova a rozpustil vládu. Stredoázijskú krajinu zmietajú nepokoje po nedeľných parlamentných voľbách.

Výnimočný stav bude platiť od piatku 20:00 hod. miestneho času (16:00 SELČ) a trvať by mal do stredy 21. októbra. Jeho súčasťou je zákaz vychádzania a sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Zatiaľ nie je jasné, koľko vojakov prezident do ulíc vyslal. Nariadil armáde postaviť v meste kontrolné stanovištia a zabrániť ozbrojeným stretom. Na centrálnom námestí kirgizskej metropoly, kde sa konajú veľké demonštrácie na podporu rôznych súperiacich politikov, bolo dnes počuť streľbu, informuje Reuters. Podľa spravodajkyne agentúry, ktorá je na mieste, protestujúci po sebe hádžu kamene a fľaše.

Členovia vlády, okrem premiéra, budú pokračovať v práci, kým nebude vytvorený nový kabinet, uviedol ruský denník Kommersant na svojom webe. V pondelok vypukli v Kirgizsku demonštrácie na protest proti voľbám a volebná komisia ich výsledok v utorok anulovala. Kandidovalo v nich 16 strán a 11 z nich odmietlo výsledky uznať, pretože najviac hlasov získali zavedené strany.

Stúpenci opozície v utorok obsadili časť vládnych budov a oslobodili z väzenia opozičného predstaviteľa Sadyra Žaparova a exprezidenta Almazbeka Atambajeva. Zároveň oznámili, že chcú zvrhnúť prezidenta Žeenbekova a zostaviť novú vládu.

Medzitým odstúpil premiér Boronov a časť parlamentu na jeho miesto zvolila Žaparova. Druhá časť poslancov ale podľa Kommersantu s týmto krokom nesúhlasila.

Prezident Žeenbekov dnes povedal, že je ochotný sa vzdať úradu, keď bude vymenovaný nový kabinet. Opozícia je však rozštiepená a zatiaľ sa na vytvorení dočasnej vlády nedohodla.

Teraz sa strany dohadujú, kto zaujme post premiéra a predsedu parlamentu, píše Kommersant. Prvé kroky k riešeniu sa objavili dnes, keď dvaja kandidáti na post nového premiéra, Omurbek Babanov a tielok Toktogazijev, vyhlásili, že budú spolupracovať. Niekoľko strán ich už podporilo, Žaparov sa však doteraz nevyjadril, uviedla agentúra Reuters.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #výnimočný stav #kirgizsko #Biškek