Európska únia a Rada Európy vyzvali na zrušenie trestu smrti na celom svete

Európska únia a Rada Európy (RE) v piatok zopakovali svoj nesúhlasný postoj k trestu smrti a vyzvali na jeho zrušenie na celom svete.

09.10.2020 18:18
debata (17)

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella a generálnej tajomníčky RE Marije Pejčinovičovej Buričovej, ktoré bolo vydané pri príležitosti sobotňajšieho Svetového a Európskeho dňa boja proti trestu smrti.

„Vítame pokračujúci pokles používania trestu smrti, ktorý potvrdzuje celkový trend smerujúci k jeho všeobecnému zrušeniu,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení.

V roku 2019 sa už druhý rok po sebe vykonávali popravy v 20 krajinách sveta, čo je historické minimum. Podľa EÚ a RE je to však stále príliš veľké číslo.

„Preto pri tejto príležitosti vyzývame všetkých členov OSN, aby v decembri tohto roku na 75. zasadaní Valného zhromaždenia OSN podporili rezolúciu o moratóriu na výkon trestu smrti,“ uvádza sa vo výzve Borrella a generálnej tajomníčky RE.

Obaja zdôraznili, že trest smrti podľa štatistík neodrádza od násilnej trestnej činnosti ani neprispieva k bezpečnejšej spoločnosti. Výzva je adresovaná aj Bielorusku, jedinej európskej krajine, ktorá ešte stále vykonáva popravy, aby trest smrti definitívne zrušila.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #trest smrti #Rada Európy