Arménsko a Azerbajdžan uzavreli v Moskve prímerie, už sa obviňujú z jeho porušenia

Arménsko a Azerbajdžan sa s platnosťou od sobotňajšieho poludnia dohodli počas rokovaní v Moskve na ukončení bojov v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach.

10.10.2020 05:00 , aktualizované: 12:54
Náhorný Karabach, prímerie Foto:
Rokovanie o Náhornom Karabachu v Moskve.
debata (174)

Informovala o tom v noci z piatka na sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Lavrov poskytol vyhlásenie po desaťhodinovom rokovaní so šéfmi diplomacie Arménska a Azerbajdžanu v Moskve v sobotu nadránom okolo 03.00 h miestneho času. Prímerie začne platiť o 12.00 h v sobotu a krajiny si vymenia vojnových zajatcov a telá zabitých bojovníkov. Lavrov dodal, že obe krajiny sa dohodli na začatí rozhovorov o urovnaní vzájomného konfliktu, píše agentúra Reuters.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra, pričom odvtedy zomrelo už viac ako 300 ľudí vrátane civilistov.

Arménsko a Azerbajdžan sa obviňujú z porušovania prímeria

Arménske a azerbajdžanské sily sa v sobotu vzájomne obvinili z nových útokov napriek dohode o prímerí, ktoré malo od poludnia ukončiť takmer dva týždne trvajúce ťažké boje v oblasti sporného regiónu Náhorný Karabach. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany vyhlásila, že azerbajdžanské sily v rozpore s humanitárnym prímerím vykonali útok na oblasť dediny Karachanbejli na frontovej línii len päť minút po poludní. „Karabašská armáda podniká opatrenia na odrazenie tohto útoku,“ dodala hovorkyňa.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany 30 minút po dohodnutom čase začiatku prímeria zasa vyhlásilo, že arménske sily ostreľujú okresy Terter a Agdam. „Arménsko nehanebne porušuje režim prímeria,“ uviedlo ministerstvo.

Obe strany sa skôr v priebehu dňa vzájomne obviňovali z ostreľovania a raketových útokov na civilné oblasti ešte pred začiatkom prímeria.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Azerbajdžan #Arménsko #Náhorný Karabach