Kim sa chválil, že v KĽDR nemajú koronavírus. Ukázal aj rakety

Severokórejský vodca Kim Čong-un v sobotu v prejave na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu vyhlásil, že je vďačný, že "ani jediný človek" v jeho krajine sa nenakazil novým koronavírusom. Povedal tiež, že želá uzdravenie všetkým ľuďom vo svete, ktorí trpia touto nákazou. Informovala o tom agentúra AFP.

10.10.2020 13:54 , aktualizované: 18:32
Kim Čong Un, KĽDR
Na videosnímke je severokórejský líder Kim Čong-un počas vojenskej prehliadky 10. októbra 2020 v Pchjongjangu. Severná Kórea v sobotu zrejme už skoro ráno zorganizovala v Pchjongjangu veľkú vojenskú prehliadku pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich. Oznámila to armáda Južnej Kórey.
debata (101)

Kim Čong-un vystúpil na vojenskej prehliadke pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich. Štátne médiá začali večer miestneho času vysielať – zrejme zo záznamu – zábery z podujatia s tísícami pochodujúcich vojakov, jasajúcimi davmi ľudí, vojenskou hudbou a ohňostrojom v centre hlavného mesta.

Severná Kórea predviedla v sobotu na vojenskej prehliadke nové strategické zbrane – gigantické nové medzikontinentálne balistické rakety (ICBM). Informovali o tom analytici citovaní tlačovou agentúrou AFP. Štátna televízia odvysielala zábery, ako sa obrovské zbrane posúvajú cez hlavné mesto Pchjongjang.

Každú túto obriu raketu niesol transportér s 11 nápravami. Ankit Panda z Federácie amerických vedcov na Twitteri napísal, že je to „vôbec najdlhšia mobilná raketa na tekuté palivo“.

Komunistická Severná Kórea (KĽDR) predstavila aj nový typ balistickej strely odpaľovanej z ponorky (SLBM), ktorú označili oficiálne ako Pukguksong-4, uviedla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Na videosnímke pravdepodobne nová...
KĽDR, rakety Na videosnímke pravdepodobne nová medzikontinentálne balistická raketa počas vojenskej prehliadky 10. októbra 2020 v Pchjongjangu.

Vojenská prehliadka sa konala pri príležitosti osláv 75. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany pracujúcich. Štátne médiá začali večer miestneho času vysielať – zrejme zo záznamu – zábery z podujatia s tisícami pochodujúcich vojakov, jasajúcimi davmi ľudí, vojenskou hudbou a ohňostrojom v centre hlavného mesta.

Pozorovatelia podľa agentúry DPA predpokladajú, že ide o záznam z vojenského pochodu a osláv, ktoré sa konali v sobotu skoro ráno. Juhokórejská armáda predtým oznámila, že izolovaná susedná krajina zjavne uskutočnila veľkú vojenskú prehliadku na Kim Ir-senovom námestí v Pchjongjangu už pred úsvitom.

Severná Kórea (KĽDR) uzavrela svoje hranice v januári s cieľom zabrániť rozšíreniu nového koronavírusu a pravidelne oznamovala, že sa v krajine nevyskytol žiaden prípad nákazy. Štátne médiá však v posledných mesiacoch takéto jasné vyhlásenia prestali prinášať a namiesto toho zdôrazňovali význam preventívnych opatrení, píše AFP.

Kim Čong-un v sobotňajšom prejave vyhlásil, že jeho krajina bude pokračovať v budovaní svojich ozbrojených síl. „Budeme naďalej posilňovať našu armádu v záujme sebaobrany a odstrašovania,“ povedal.

USA analyzujú prehliadku

Spojené štáty vedú konzultácie so svojimi ázijskými spojencami, s ktorými analyzujú sobotňajšiu vojenskú prehliadku v Severnej Kórei (KĽDR). Hovorca amerického ministerstva obrany John Supple to oznámil len niekoľko hodín po tom, čo komunistický štát predviedol obriu novú medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM), ktorá je údajne jeho zatiaľ najväčšou.

Informácie priniesla juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

„Máme správy o vojenskej prehliadke,“ uviedol Supple pre Jonhap. „Vykonávame analýzu a konzultujeme s našimi spojencami v regióne,“ dodal.

Každú túto obriu raketu viezlo na prehliadke transportné vozidlo s 22 kolesami, čo naznačuje, že je dlhšia než akékoľvek predchádzajúce rakety dlhého doletu.

„Táto masívna mobilná raketa – pravdepodobne najväčšia takáto raketa na svete – môže mať buď dlhší dostrel alebo niesť silnejšiu nálož,“ povedal Harry Kazianis, riaditeľ Kórejských štúdií v Inštitúte pre národný záujem so sídlom vo Washingtone.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un