Mexický prezident žiada od pápeža a Španielov ospravedlnenie za dobývanie Ázteckej ríše

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v sobotu zverejnil otvorený list venovaný pápežovi Františkovi, v ktorom vyzýva rímskokatolícku cirkev, aby sa ospravedlnila za zneužívanie pôvodného obyvateľstva krajiny počas dobývania Aztéckej ríše (Mexika) v 16. storočí. Informovala o tom agentúra AP.

11.10.2020 06:22
debata (64)

„Rímskokatolícka cirkev, Španielske kráľovstvo a mexická vláda by sa mali verejne ospravedlniť za ukrutnosti, ktoré boli páchané na domorodom obyvateľstve,“ píše sa v liste.

Mexický prezident zároveň od pápeža požaduje, aby sa vyjadril v prospech kňaza Miguela Hidalga, ktorý bol hlavným predstaviteľom prvej etapy mexickej vojny o nezávislosť v devätnástom storočí. V minulosti existovali domienky o tom, že Hidalgo bol rímskokatolíckou cirkvou exkomunikovaný za účasť v povstaní proti Španielsku. Neskôr sa však zistilo, že pred svojou popravou priznal svoje hriechy, a teda nebol vylúčený z cirkvi.

„Myslím si, že by to bol veľký prejav pokory, keby sa cirkev zmierila s Hidalgom po jeho smrti,“ uviedol mexický prezident.

Mexiko momentálne rieši otázku, ako si na budúci rok pripomenúť päťsté výročie dobytia Aztéckej ríše. López Obrador minulý rok požiadal Španielsko, aby sa ospravedlnilo za násilnosti páchané počas dobývania Mexika. Španielska vláda túto žiadosť dôrazne odmietla.

Dobývanie Aztéckej ríše Španielmi sa začalo vo februári 1519 a skončilo sa 13. augusta 1521. Výprave velil Hernán Cortés. Väčšina aztéckych pamiatok bola počas neho zničená a takmer všetci Aztékovia zahynuli — ak neboli priamo vyvraždení, podľahli chorobám zavlečeným z Európy.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Aztékovia