EÚ uvalila sankcie na Alexandra Lukašenka

Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok v Luxemburgu dohodli na uvalení sankcií na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Podľa tlačovej agentúry AFP to potvrdili viaceré diplomatické zdroje.

12.10.2020 13:12 , aktualizované: 17:23
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko
debata (148)

Diplomati potvrdili, že Európska únia sa týmto krokom snaží zvýšiť tlak na režim v Minsku, ktorý pokračuje v represáliách voči demonštrantom v uliciach bieloruských miest.

Najmenej dvaja nemenovaní diplomati pre AFP uviedli, že na doterajší zoznam 40 sankcionovaných osôb kvôli volebným podvodom, represáliám voči demonštrantom a porušovaniu ľudských práv by mal pribudnúť aj Lukašenko.

Na „čiernom zozname“ sa začiatkom októbra počas mimoriadneho summitu dohodli šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ – Lukašenka však na tento zoznam ani napriek snahám viacerých lídrov nezaradili.

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v pondelok ešte pred zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu naznačil možnosť, že sa Lukašenko dostane na zoznam reštrikčných opatrení v podobe zmrazenia aktív a zákazu udeľovania víz. Maas upozornil na skutočnosť, že od septembra, keď diplomati EÚ naposledy rokovali, sa v Bielorusku nič nezlepšilo.

„Musíme pripustiť, že Lukašenkov režim aj naďalej používa násilie,“ uviedol Maas a spresnil, že aj počas protestov v nedeľu – rovnako ako počas predošlých protestov – došlo k zatýkaniu pokojne demonštrujúcich osôb. „Musíme preto diskutovať o tom, ako to ďalej riešiť,“ vysvetlil Maas a dodal, že sankcie by sa mali priamo týkať aj Lukašenka.

Európska únia odmietla uznať Lukašenkovo víťazstvo v prezidentských voľbách a viacero členských krajín – vrátane Slovenska – jeho v poradí už šiesty prezidentský mandát neuznáva.

Pripravený vzdať sa časti právomocí

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v pondelok vyhlásil, že je pripravený vzdať sa časti svojich právomocí a preniesť ich na iné nižšie úrovne riadenia – vláde a iným úradom.

Informovala o tom agentúra Interfax, ktorá sa odvolala na internetovú službu blízku kancelárii bieloruského prezidenta.

Agentúra BelTA uviedla, že Lukašenko v pondelok na zasadnutí venovanom zmenám v daňovom systéme pripomenul, že v Bielorusku „sa v poslednom čase veľa hovorí o prerozdelení právomocí“. Dodal, že právomocí „zjavne niekto nemá dosť, čo je v zásade správne“. Uviedol, že je potrebné poveriť nimi vládu a ďalšie orgány a „odobrať prezidentovi úlohy, ktoré mu nepatria“.

Lukašenko informoval, že nedávno dostal návrh so 71 konkrétnymi právomocami, ktoré by mali byť prenesené z prezidenta na nižšie vládne úrovne.

Lukašenko sa 17. augusta, teda krátko po kontroverzných prezidentských voľbách, vyjadril, že sa pracuje na „možnostiach zmeny ústavy krajiny, ktorá zabezpečí prerozdelenie právomocí“.

Dodal vtedy, že je pripravený „zdieľať“ prezidentské právomoci. Podľa neho by sa prerozdelenie moci v krajine malo uskutočňovať „ústavným procesom, a nie pouličnými akciami“, čím narážal na doteraz trvajúce protesty proti zmanipulovaným výsledkom prezidentských volieb, zadržiavaniu politických oponentov a proti brutalite polície.

O téme ústavných zmien Lukašenko hovoril aj v sobotu na stretnutí s vybranými zadržiavanými predstaviteľmi bieloruskej opozície, ktoré sa konalo vo vyšetrovacej väznici bieloruského Výboru štátnej bezpečnosti (KGB) v Minsku.

Polícia sa vyhráža použitím strelných zbraní voči protestujúcim

Bieloruská polícia v pondelok pohrozila streľbou ostrými nábojmi do protestujúcich. Zdôvodnila to tým, že opoziční demonštranti proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa čoraz viac radikalizujú. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Policajti a vojaci neodídu z ulíc a v prípade potreby budú používať výzbroj na zvládnutie výtržností a smrtiace zbrane,“ napísalo ministerstvo vnútra vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Po spornom oficiálnom víťazstve Lukašenka nad opozičnou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktorá sa označila za skutočnú víťazku, vypukli v krajine pokojné protesty.

Polícia zatiaľ pripustila, že na rozohnanie protestujúcich ľudí používala iba výzbroj proti výtržnostiam ako vodné delá, gumové projektily a omračujúce granáty. V pondelkovom vyhlásení, ktoré cituje námestníka ministra vnútra Gennadija Kazakeviča, úrady prvýkrát pohrozili použitím strelných zbraní proti opozičným demonštrantom.

Polícia poslala v nedeľu do ulíc metropoly Minsk vodné delá a použila aj omračujúce granáty a po celej krajine zadržala vyše 700 ľudí, informovalo ministerstvo.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #sankcie #Alexandr Lukašenko