Biden v prieskume vedie pred Trumpom o rekordných 17 percent

O rekordných 17 percentuálnych bodov vedie demokratický kandidát na prezidenta Spojených štátov Joe Biden pred súčasným prezidentom Donaldom Trumpom v najnovšom prieskume verejnej mienky, ktorý uskutočnili agentúra Opinium Research a denník The Guardian.

14.10.2020 11:31
Joe Biden Foto:
debata (37)

V stredu zverejnený prieskum ukázal, že približne 57 respondentov z radov oprávnených amerických voličov má v úmysle voliť Bidena, zatiaľ čo za Trumpa by zahlasovalo len 40 percent. Biden má vyššiu podporu voličov v oblasti zdravotníctva, rasových vzťahov, zamestnanosti a dokonca (v pomere 45 ku 43 percentám) i vo sfére ekonomiky, ktorá sa považuje za Trumpovu najsilnejšiu doménu.

Takmer dvaja z troch (62 percent) z bývalých Trumpových voličov, ktorí zaňho hlasovali v roku 2016, no 3. novembra opäť voliť neplánujú, v prieskume uviedli, že dôvodom ich rozhodnutia je nespokojnosť s tým, ako prezident zvláda súčasnú pandémiu. Skoro polovica (47 percent) ex-Trumpových voličov svoj názor zmenilo pre jeho osobnosť a správanie.

Biden získal – v porovnaní so septembrovým prieskumom medzi nerozhodnutými voličmi – päť percentuálnych bodov navyše. Zo septembrových 75 percent sa v októbri na 82 zvýšila i možná účasť Bidenových podporovateľov na voľbách.

Tri týždne pred konaním volieb, keď už odvolili milióny Američanov, sa niektorí republikáni obávajú, že by v novembrovom súboji o prezidentské kreslo, Snemovňu reprezentantov a tretinu Senátu mohli utrpieť porážku, konštatuje The Guardian.

Výsledky prieskumu, ktorý dopadol výrazne v prospech Bidena, podľa The Guardianu naznačujú, že sa tak stalo aj v dôsledku udalostí z predošlého mesiaca – úmrtia sudkyne Najvyššieho súdu Ruth Baderovej Ginsburgovej, Trumpovho správania počas prvej prezidentskej debaty či vypuknutia nákazy koronavírusu na podujatí Bieleho domu, kde sa infikoval aj samotný prezident.

The Guardian poznamenal, že hoci je základňa Trumpových podporovateľov lojálna, existujú náznaky, že niektorí Američania mu prestávajú dôverovať. Tento trend je badať aj v rozhodujúcich štátoch, akými sú napríklad Michigan, Pennsylvánia či Wisconsin.

Na prieskume, ktorý prebehol online v termíne 8.-12. októbra, sa zúčastnilo 2003 dospelých Američanov. Táto vzorka pritom zodpovedala demografii dospelej populácie USA a zohľadňovala i dosiahnutý stupeň vzdelania.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump