Sankciám za Navaľného Moskva úprimne nerozumie

Európska únia uvalila na Rusko nové sankcie. Reaguje na otravu ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného zakázanou chemickou bojovou látkou novičok. Na čiernom zozname sa ocitlo šesť osôb vrátane predstaviteľov administrácie prezidenta Vladimira Putina, riaditeľa tajnej služby FSB Alexandra Bortnikova ako aj ruský štátny chemický výskumný ústav.

15.10.2020 16:23 , aktualizované: 22:57
Alexej Navaľnyj Foto:
Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
debata (222)

Kremeľ označil nové opatrenia za zámerne nepriateľský krok, ktorý poškodzuje vzájomné vzťahy. Rusko vraj na ne odpovie „zrkadlovite“, upozornil šéf diplomacie Sergej Lavrov.

Konceptuálny rozchod

Prokremeľský politológ Fiodor Lukianov v komentári pre IPG-journal napísal, že otrava Navaľného je iba zámienka, a v skutočnosti ide o „dôsledok konceptuálneho vyčerpania vzájomných vzťahov medzi EÚ a Ruskom“.

S druhou časťou jeho tvrdenia súhlasí aj analytik Alexandr Goľc, ktorý je známy kritickým postojom ku Kremľu. „Lukianov má pravdu, do koncepcie ani jednej krajiny EÚ sa nezmestí otrava politických oponentov. Priepasť medzi hodnotami oboch strán vedie k rozchodu. V Rusku úprimne nerozumejú, čo je to za dôvod. Veď sa nestalo nič viac, než že podali jed krikľúňovi a chuligánovi. Navyše sa to stalo v Rusku a aj krikľúň a chuligán je občanom Ruska. Aký s tým Európska únia môže mať problém?“ ironicky poznamenal Goľc pre Pravdu. „Je to skutočne konceptuálny rozchod, pretože ruskí lídri jasne nechápu príčiny toho, čo sa deje,“ dodal.

Posledné dni ruské štátne televízie v príprave na rozhodnutie EÚ chrlili na divákov masu sprisahaneckých teórií. Otrava je iba zámienka na potrestanie Ruska, tvrdili.

Prečo je otrava Navaľného taká dôležitá pre EÚ, že pre ňu Brusel riskuje prerušenie dialógu s Moskvou, ako vopred varoval Lavrov?

„Navaľnyj je jedným z lídrov ruskej opozície, jeho meno je všeobecne známe, podarilo sa ho dopraviť do Nemecka, kde ho zachránili,“ pripomína Goľc. „Myslím si ale, že v situácii, keď laboratóriá západných krajín aj Organizácie pre zákaz chemických zbraní preukážu použitie zakázanej chemickej otravnej látky, by bolo v zásade jedno, či je obeťou opozičník Navaľnyj, prebehlík typu plukovníka Sergeja Skripaľa alebo radový občan. Kľúčové je to, že došlo k použitiu chemickej zbrane. Ide o zjavné porušenie Konvencie o likvidácii chemických zbraní. A táto okolnosť vysvetľuje tvrdú reakciu Západu,“ dodáva analytik.

Goľc je sám zvedavý , ako Rusko odpovie potom, čo Lavrov avizoval recipročnú odvetu. Bude zaujímavé sledovať, či Rusko nájde analógiu napríklad k administrácii prezidenta v štruktúrach EÚ, už ani nehovoriac o FSB, alebo bude hľadať recipročného adresáta postihu v štruktúrach jednotlivých štátov EÚ," hovorí moskovský expert.

Zbombardujú Voronež?

Napriek možným ťažkostiam s hľadaním „zrkadla“ Goľc nepochybuje o tom, že Moskva nájde nejakú symbolickú odvetu. „Je ale dôvod sa obávať, že ako zvyčajne v podobných situáciách bude ,bombardovať Voronež', čo je zaužívaný termín pre čudnú odvetu, keď v reakcii na nejaké sankcie Západu, Rusko prijíma tvrdé opatrenia proti vlastným občanom. Stačí pripomenúť, že ako odpoveď na Magnitského zákon nasledoval zákaz osvojovania chorých ruských sirôt adoptívnymi rodičmi zo západných krajín, na čo najviac doplatili postihnuté deti z ústavov. Nevylučujem, že Kremeľ tentoraz presadí nejaké nové represívne zákony proti ruskej opozícii,“ pripustil analytik.

Navaľnyj sa zotavuje v oblasti Čierneho lesa

Navaľnyj sa po minulomesačnom prepustení z nemocnice v Berlíne, kde ho liečili po otrave, zotavuje v juhonemeckej oblasti Čierny les (Schwarzwald). Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala miestne médiá. Regionálny denník Südkurier s odvolaním sa na niekoľko zdrojov napísal, že Navaľnyj je ubytovaný v dovolenkovom dome v obci Ibach na juhozápade Nemecka neďaleko švajčiarskych hraníc. Svedok agentúre Reuters povedal, že vo štvrtok bolo v dedine Oberibach, časti spomínanej administratívnej oblasti, zaparkovaných niekoľko policajných vozidiel a polícia celú túto oblasť zapečatila.

(tasr)

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #FSB #Alexej Navaľnyj #sankcie EÚ