Turecko a Ukrajina uzavreli dohody o vojenskej spolupráci

Turecko a Ukrajina podpísali v piatok v Istanbule dohody o prehĺbení vojenskej spolupráce, aby tak vyvážili vplyv Ruska v regióne Čierneho mora. Informáciu priniesla agentúra AP.

16.10.2020 23:22
Zelenskyj Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a jeho ukrajinský partner Volodymyr Zelenskyj pózujú s podpísanými dohodami po ich stretnutí v Istanbule 16. októbra 2020.
debata (50)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zúčastnili na podpísaní dohody v oblasti obranného priemyslu a vojenskej rámcovej dohody, uviedli príslušné orgány. Detaily o dohodách zatiaľ nezverejnili.

„V otázke nastolenia stability, bezpečnosti, mieru a prosperity v regióne vníma Turecko Ukrajinu ako kľúčového aktéra,“ vyhlásil Erdogan.

Zelenskyj uviedol, že spomínané dohody prinesú „nové možnosti“. „Spolupráca v obrannom priemysle je dôležitá najmä pre vývoj nášho strategického partnerstva a ja som rád, že sme ho dnes prehĺbili,“ dodal.

Dohody podpísali počas toho, ako konflikt v Náhornom Karabachu otriasol rusko-tureckými vzťahmi. Turecko sa v tomto spore postavilo na stranu Azerbajdžanu, zatiaľ čo Rusko má vojenskú základňu v Arménsku a v prípade napadnutia spojeneckej krajiny sa zaviazalo zasiahnuť. Napriek tomu, že Turecko a Rusko spájajú silné ekonomické väzby a spoločné záujmy v Sýrii a Líbyi, naďalej zostávajú geopolitickými rivalmi.

Erdogan v piatok zopakoval, že Turecko odmieta uznať anexiu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. „Turecko nikdy nelegálnu anexiu Krymu neuznalo a ani nikdy neuzná,“ dodal.

Zelenskyj Erdoganovi udelil štátnu medailu za poskytnutie pomoci v oblasti územnej celistvosti Ukrajiny.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Recep Tayyip Erdogan #vojenska spolupráca #Volodymyr Zelenskyj