Islamský štát vyzýva svojich priaznivcov na útoky na ciele v Saudskej Arábii

Džihádistická skupina Islamský štát (IS) vyzýva svojich priaznivcov, aby útočili na ľudí zo Západu, ropovody a ekonomickú infraštruktúru v Saudskej Arábii. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

18.10.2020 22:00
debata (7)

Tieto hrozby sa objavili po tom, ako Bahrajn nasledoval Spojené arabské emiráty a obe krajiny sa v septembri s Izraelom dohodli na normalizácii bilaterálnych vzťahov.

Saudská Arábia, na ktorej území sa nachádzajú najposvätnejšie miesta islamu a je najväčším vývozcom ropy na svete, pred časom zdôraznila potrebu zintenzívniť úsilie o dosiahnutie trvalej a udržateľnej mierovej dohody medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi.

V reakcii na toto vyjadrenie Rijádu hovorca IS Abú Hamza al-Muhadžír prostredníctvom videopríhovoru zverejneného na konte IS na sociálnej sieti Telegram vyzval na útoky v Saudskej Arábii.

„Cieľov je veľa … Začnite tým, že zaútočíte a zničíte ropovody, továrne a zariadenia, ktoré sú zdrojom (príjmov) tyranskej vlády,“ vyhlásil hovorca IS.

Uviedol, že saudskoarabské kráľovstvo podporilo normalizáciu s Izraelom otvorením vzdušného priestoru pre izraelské lety do susedných štátov Perzského zálivu.

Izrael podpísal dohody o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom 15. septembra v Bielom dome vo Washingtone. K týmto arabským krajinám sa pripojil Bahrajn, ktorého predstavitelia v nedeľu v Manáme podpísali so zástupcami Izraela spoločné komuniké o nadviazaní plnohodnotných diplomatických vzťahov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Islamský štát