Turecká armáda sa začala sťahovať z kľúčového stanovišťa v Sýrii, krajinu však úplne neopustí

Turecké jednotky sa v utorok skoro ráno začali sťahovať z kľúčového pozorovacieho stanovišťa v lokalite Murak v sýrskej provincii Hamá. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii o tom v utorok informovala agentúra DPA.

20.10.2020 17:51
debata (2)

Ide o jedno z 12 kľúčových stanovíšť vytvorených na severozápade Sýrie od roku 2018. Podľa SOHR osem z nich, vrátane lokality Murak, sa nachádza v oblastiach ovládaných sýrskym režimom.

Šéf SOHR Abdal Rahmán vysvetlil, že odsun tureckých jednotiek je súčasťou dohody o prímerí uzavretej v marci medzi Tureckom a Ruskom, ktorá zastavila boje medzi Moskvou podporovanými sýrskymi vládnymi jednotkami a povstalcami prepojenými na Turecko.

Aktivisti SOHR uviedli, že turecké jednotky sa stiahnu aj z oblasti Šir Maghar v provincii Hamá, ako aj zo stanovišťa ležiaceho východne od mesta Sarakíb v provincii Idlib.

Očakáva sa, že v nasledujúcich týždňoch opustia aj pozorovacie stanovištia v oblasti Aleppa a monitorovacie posty vo východnej a juhovýchodnej časti provincie Idlib. Turecko však zároveň posilňuje svoju vojenskú prítomnosť v oblasti ležiacej južne od mesta Idlib.

Idlib v severozápadnej Sýrii je poslednou baštou protivládnych povstalcov v tejto vojnou zmietanej krajine. Sýrske vládne sily za podpory Ruska tam vlani spustili rozsiahlu ofenzívu, ktorá vyvolala obavy z prepuknutia ďalšej humanitárnej krízy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko