Rusko udelilo whistleblowerovi Snowdenovi povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu

Rusko udelilo Edwardovi Snowdenovi, americkému whistleblowerovi a bývalému spolupracovníkovi Národnej bezpečnostnej agentúry (National Security Agency - NSA), povolenie na pobyt na neobmedzenú dobu. Tento krok by mu neskôr mohol pomôcť získať ruské občianstvo, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters.

22.10.2020 22:06
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (30)

„Platnosť jeho (ruského) povolenia na pobyt vypršala a požiadali sme o jeho predĺženie,“ uviedol pre Reuters jeho právnik Anatolij Kučerena. Dodal, že v dôsledku koronavírusovej pandémie bol tento proces dlhší ako obvykle. Kučerena pre agentúru TASS tiež uviedol, že Snowden zatiaľ neuvažuje podať žiadosť o ruské občianstvo.

Snowden (36) ušiel zo USA v roku 2013, keď zverejnil tajné informácie o metódach elektronického sledovania používaných americkými tajnými službami zahŕňajúcich aj odpočúvanie zahraničných politikov. V snahe utiecť pred stíhaním požiadal o azyl niekoľko krajín.

Povolenie na pobyt v Rusku s trojročnou platnosťou získal 1. augusta 2014, neskôr mu ho predĺžili o ďalšie tri roky. V apríli tohto roku Snowden požiadal o ďalšie predĺženie.

Snowden je v USA obvinený z porušenia zákona o špionáži. V prípade usvedčenia mu hrozí do 30 rokov väzenia. Americké úrady považujú Snowdena za zradcu, ktorý závažným spôsobom ohrozil národnú bezpečnosť. Jeho čin však vyvolal diskusiu o zákonnosti niektorých programov NSA, otázke súkromia a zasahovaní do vnútorných záležitostí cudzích štátov. Americký prezident Donald Trump v auguste uviedol, že zvažuje udeliť Snowdenovi milosť.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #edward snowden #whistleblower