Duel vyhral Trump i Biden. Každý u svojich

Druhá a zároveň posledná predvolebná debata kandidátov na amerického prezidenta bola oproti predchádzajúcemu chaotickému duelu civilizovaná a pokojná. Nezvyčajne umierneným prejavom prekvapil najmä republikánsky šéf Bieleho domu Donald Trump. Pri náskoku, ktorý má jeho demokratický vyzývateľ Joe Biden, to ale na presvedčenie kritickej masy nerozhodnutých voličov zrejme dosluhujúcemu prezidentovi nestačilo, zhodujú sa pozorovatelia.

23.10.2020 07:30
biden trump Foto: ,
Ľudia sledujú zo svojich vozidiel druhú a zároveň poslednú debatu amerického prezidenta Donald Trump a kandidáta Demokratickej strany na prezidenta USA Joea Bidena. San Francisco, 23.10.2020.
debata (9)

„Debata priniesla niekoľko prekvapení ale väčšinou potvrdila to, čo vieme o každom kandidátovi. Trump Bidena tvrdo kritizoval a často tvrdil, že je skorumpovaný, na podporu svojich obvinení však neposkytol žiadne dôkazy,“ zhodnotil Michael Kraft, politológ Wisconsinskej univerziy pre Pravdu poslednú priamu konfrontáciu kandidátov pred 3. novembrom, keď ostro sledované hlasovanie vyvrcholí.

Biden podľa Krafta mal jasne povedať, že Trump je najviac skorumpovaný prezident, akého USA mali minimálne za posledných sto rokov. Mohol tiež dôraznejším spôsobom upriamiť pozornosť nielen na skorumpované praktiky Bieleho domu, ale aj jeho plošné odmietanie vedy a odborných znalostí v otázkach týkajúcich sa národnej bezpečnosti, ochrany životného prostredia i zdravotnej starostlivosti a pandémie.

Nesprávať sa ako Trump

„Trump sa snažil obhájiť kroky svojej administratívy na mnohých frontoch, od zdravotnej starostlivosti po prisťahovalectvo a pandémiu koronavírusu, a výkon svojho úradu často skresľoval. Biden bol v obrane razantný a proti Trumpovým útokom sa ľahko ohradil. Obaja boli tentokrát lepšie pripravení v porovnaní s prvou debatou a ani jeden druhého neprerušoval tak ako predtým,“ ocenil Kraft účinkovanie oboch súperov.

Poradcovia zjavne Trumpovi naordinovali umiernený tón a vyčkávanie na chyby protivníka, zhodujú sa pozorovatelia. „Jeho úloha vo štvrtok večer bola jasná a zároveň zložitá: Správať sa menej ako Donald Trump,“ poznamenal denník New York Times. „Môžeme povedať, že sa snažil,“ pripustil denník, ktorý je voči Trumpovi tradične kritický.

Taktika nechať Bidena hovoriť v nádeji, že sa sám zosmiešni, nezabrala, myslí si Robert Schmuhl, profesor amerických štúdií z University Notre Dame. „Biden pôsobil upokojujúco. Zdôraznil dôležitosť charakteru pre prezidentský úrad,“ povedal pre Pravdu.

Debata sa pre Trumpa nezačala obľúbenou témou. Kým on radšej hovorí o ekonomike, úvod patril pandémii koronavírusu, ktorá si v USA vyžiadala už 223-tisíc mŕtvych. „Ktokoľvek je zodpovedný za toľko úmrtí, by nemal zostať prezidentem Spojených štátov,“ uštedril hneď na úvod súperovi najtvrdší úder večera. Trump sa snažil argumentovať, že USA si nemôžu dovoliť ďalšie vypnutie ekonomiky, navyše keď podľa neho to najhoršie má už krajina za sebou. V deň, keď USA zaznamenali takmer 72-tisíc nových prípadov nákazy, najviac od júla, a COVID-u podľahlo ďalších 856 ľudí, to nemohlo znieť veľmi presvedčivo.

Kto vyhral?

Podľa prieskumu CNN si 53 percent opýtaných myslí, že v debate zvíťazil Biden a iba 39 percent presvedčil viac Trump. Hlasovanie divákov Trumpovej obľúbenej televízie Fox News však dopadlo úplne opačne. Až takmer tri štvrtiny považovali za víťaza dosluhujúceho prezidenta, kým jeho vyzývateľa videla ako úspešnejšieho necelá štvrtina.

„Na otázku kto vyhral pravdepodobne odpovedia Trumpovi a Bidenovi priaznivci po svojom. Stručne povedané, obaja kandidáti vyslali svoje posledné posolstvá miliónom amerických voličov, z ktorých ale už veľká časť odvolila,“ povedal pre Pravdu profesor Schmuhl.

„Hlavným výsledkom je, že nič zo štvrtkového večer pravdepodobne nezmení priebeh volieb,“ myslí si politológ Kraft. „Takmer 50 miliónov ľudí zo 160 miliónov registrovaných voličov už hlasovalo, takže je obmedzená možnosť ovplyvniť výsledok. Trump je navyše pozadu v štátoch, ktoré potrebuje na víťazstvo, vrátane môjho domovského Wisconsinu,“ dodal.

Podobne situáciu desať dní pred voľbami hodnotí aj portál Politico. „Biden nepotreboval výnimočnú udalosť. Je to kandidát, ktorý je vedie,“ napísal a svoje tvrdenie doplnil citátom sarkastickej predpovede republikánskeho stratéga Michaela Steela: „Ak sa Biden nepomočí na pódium … prekročí očakávania“. "Misia je splnená,“ konštatoval po debate portál Politico.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA #Covid-19