Český minister zdravotníctva Prymula odmietol odstúpiť z funkcie

Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho na tento krok v piatok vyzval premiér Andrej Babiš. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

23.10.2020 11:48 , aktualizované: 18:00
debata (45)

Od skorého rána sa v ČR rieši Prymulova nočná návšteva jednej z pražských reštaurácií, ktorú absolvoval napriek vládnym opatreniam. Spolu s ním tam bol podľa českých médií prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek.

Prymula na tlačovej konferencii vyhlásil, že žiadne pravidlá neporušil a odstúpiť nehodlá. Na odchod z funkcie ho Babiš vyzval s tým, že ak tak nespraví, sám navrhne jeho odvolanie.

Prymula spresnil, že jeho rozhovor s Faltýnkom sa neuskutočnil v salóniku reštaurácie, ale v súkromnom priestore Vyšehradskej kapituly, uvádzajú Novinky.

Faltýnek sa však predpoludním pred poslancami ospravedlnil za to, že Prymulu pozval do salónika reštaurácie. Rovnako sa vyjadril aj sám Prymula v dopoludňajšom rozhovore pre týždenník Respekt. Nad jeho odchodom z funkcie vyjadril pochybnosti aj prezident Miloš Zeman.

Faltýnek pre porušenie opatrení rezignoval z funkcie podpredsedu ANO

Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek rezignoval zo svojej funkcie. Urobil tak po tom, ako české médiá v piatok ráno informovali, že spolu s ministrom zdravotníctva Romanom Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Faltýnek svoju rezignáciu odovzdal premiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi. Faltýnek novinárom povedal, že odstúpenie považuje za prejav uznania svojej chyby. O jeho zotrvaní na čele hnutia majú rozhodnúť členovia senátnej frakcie ANO.

Babiš predložil návrh na Prymulovo odvolanie, Zeman ho údajne akceptuje

Český premiér Andrej Babiš predložil v piatok prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Navrhol mu aj Prymulovho nástupcu, ktorého Zeman prijme v utorok. Informovala o tom o tom spravodajská televízia ČT24.

Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

Premiér si zároveň myslí, že Zeman jeho návrh na odvolanie Prymulu prijme. Prymulovi navrhol možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

„Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie (ministra) a pán prezident to akceptoval,“ hoci má na niektoré otázky iný názor, vyhlásil Babiš po piatkovej schôdzke s prezidentom v Lánoch, na ktorej preberali výmenu ministra zdravotníctva, informoval server Novinky.cz.

Babiš vyzval ministra na odstúpenie

Český minister zdravotníctva Prymula bol na nočnom stretnutí v reštaurácii, ktorá mala byť zavretá, navyše odišiel bez rúška. „Táto vec sa nemala stať,“ povedal Babiš. „Nechápem, keď žiadame od ľudí, aby dodržovali pravidlá a komplikujeme im život, tak im musíme ísť príkladom. Takáto chyba sa nedá ospravedlniť,“ uviedol. Babiš sa Prymulovi poďakoval za jeho prácu.

Prymula už predtým v rozhovore pre týždenník Respekt povedal, že ak si to verejnosť želá, pokojne rezignuje. Tvrdil však, že jedinou chybou bola skutočnosť, že stretnutie opúšťal bez rúška.

Prymula v noci na štvrtok navštívil reštauráciu Rio's na pražskom Vyšehrade, ktorá však mala byť na základe Prymulových nariadení zatvorená, napísali Novinky.cz s odvolaním sa na denník Blesk. Minister sa tam stretol so šéfom poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom.

Prymula podľa Blesku reštauráciu opustil pol hodinu pred polnocou a fotografie zachytávajú, že na tvári nemal rúško. To si nenasadil ani po tom, ako nastúpil do vládnej limuzíny.

Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD) v piatok Prymulu vyzval, aby odstúpil. Jeho rezignáciu žiadali aj viacerí opoziční poslanci.

Epidemiológ Prymula sa ministrom zdravotníctva stal v septembri tohto roka po tom, ako odstúpil jeho predchodca Adam Vojtěch. Predtým pôsobil vo funkcii vládneho splnomocnenca pre vedu a výskum v zdravotníctve.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Roman Prymula