Pri škole v Kábule sa odpálil samovrah, neprežilo 24 osôb

Dvadsaťštyri ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri samovražednom bombovom útoku v blízkosti vzdelávacieho strediska v afganskom hlavnom meste Kábul. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie afganského ministerstva vnútra.

25.10.2020 11:44
Afganistan Kábul Atentát Foto: ,
Muži sa pozerajú na telá svojich príbuzných, ktorí zahynuli pri samovražednom atentáte v Kábule v sobotu 24. októbra 2020.
debata

K útoku došlo v sobotu, keď zo školy vychádzali žiaci. Atentátnik pri pokuse dostať sa do objektu budovy zbadal približujúcich sa členov bezpečnostnej stráže a odpálil na sebe nálož.

Islamistické hnutie Taliban odmietlo, že by malo z útokom niečo spoločné. K útoku sa prihlásili militanti z Islamského štátu, úrady však musia preveriť, či príslušný dokument o priznaní sa patrí naozaj tejto teroristickej organizácii.

Škola, kde k atentátu došlo, je situovaná v mestskej časti Kábulu obývanej z väčšej časti Hazármi, perzsky hovoriacou národnostnou menšinou hlásiacou sa k šiitskej vetve islamu. V prevažne sunnitskom Afganistane sú Hazári preto často terčom diskriminácie i násilných útokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #samovražedný atentátnik #Islamský štát