Čína testuje milióny ľudí

Jeden prípad viedol k testovaniu miliónov ľudí. Čína, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril do sveta, vynakladá mimoriadne úsilie, aby zastavila chorobu COVID-19. Podľa agentúry Bloomberg len v provincii Sin-ťiang úrady za posledné dni otestovali takmer tri milióny ľudí.

26.10.2020 14:53
China US North Korea Foto: ,
Polícia v maskách v Pekingu.
debata (15)

Masívnu akciu pritom spustil jeden prípad 17-ročného tínedžera v prefektúre Kašgar, ktorý bol dokonca asymptomatický. Televízia CNN uviedla, že do zajtra by celkovo v regióne mali otestovať okolo 4,7 milióna ľudí.

Málo nakazených

Prípadov infekcie je však v Sin-ťiangu veľmi málo. PCR testy zatiaľ odhalili 137 nakazených, ktorí sú však vraj asymptomatickí. Všetky prípady majú spojitosť s továrňou, kde pracujú rodičia nakazeného tínedžera.

Denník South China Morning Post informoval, že obyvateľom prefektúry prikázali zostať doma. Úrady však vraj ľudí neinformovali, či sa v oblasti vyskytlo ohnisko nákazy.

"Všetci predpísaným spôsobom noste masky a dodržiavajte zásady osobnej bezpečnosti. Neverte fámam ani ich nešírte, aby sme zabránili zbytočnej panike. Všetko úradne potvrdíme,“ napísala polícia v Kašgare na populárnej sociálnej siati Weibo. Podľa South China Mornig Post však neskôr odkaz vymazala.

"Všetci turisti a obyvatelia veľmi dobre spolupracovali. Po teste sme sa mohli slobodne prechádzať,“ uviedla pre denník turistka, ktorá sa predstavila ako Aimee. Kašgar až do piatka uzavrel všetky školy. Obmedzil aj letecké spojenie so svetom, odletieť môžu len ľudia s negatívnym testom.

Nový koronavírus, ktorý dostal oficiálne pomenovanie SARS-CoV-2, sa po prvý raz vyskytol pravdepodobne vlani v decembri v čínskom Wu-chane. Odvtedy sa rozšíril takmer do celého sveta. Ochorenie COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, už zabilo viac ako 1,1 milióna ľudí, celkový počet potvrdených nakazených je takmer 43,5 milióna. Oficiálne čínske štatistiky tvrdia, že v krajine si choroba vyžiadala menej ako päťtisíc obetí, hoci toto číslo viacerí experti spochybnili.

Čína však veľmi agresívne postupuje, keď sa niekde objavia nové prípady. Pred dvoma týždňami úrady otestovali v prístavnom meste Čching-tao okolo 10 miliónov ľudí. Bola to reakcia na niekoľko desiatok prípadov, ktoré sa tam objavili.

No potrebu momentálneho masového testovania v prefektúre Kašgar spochybnil aj hlavný epidemiológ Wu Cun-jou z čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. "Z vedeckého hľadiska nie je v súvislosti so šírením sa infekčného ochorenia potrebné otestovať celé mesto,“ citovala CNN z rozhovoru odborníka pre magazín China Newsweek. Wu uviedol, že je potrebné sústrediť sa priamo na lokalitu, kde s vírus vyskytol. "Pokiaľ sa nevyskytnú ďalšie prípady, je možné testovanie zastaviť. Nie je potrebné zamerať sa na celé mesto,“ tvrdí expert.

Ujguri a prísne opatrenia

V Sin-ťiangu boli veľmi prísne opatrenia už na jar, hoci v provincii nebolo veľa nakazených. V oblasti žije moslimská menšina Ujgurov. Peking podľa kritikov porušuje jej práva. Ujgurov masívne zatvára do prevýchovných táborov. Čínsky režim tvrdí, že týmto spôsobom bojuje proti extrémizmu, no oponenti mu vyčítajú, že pácha kultúrnu genocídu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #koronavírus #Covid-19