Protesty proti Lukašenkovi pokračujú už 80. deň

Ľudskoprávne centrum Viasna v utorok informovalo, že počas protestov proti zotrvaniu Alexandra Lukašenka v úrade prezidenta zadržali v pondelok bezpečnostné zložky takmer 300 demonštrantov.

27.10.2020 10:26
debata (52)

Spravodajský portál TUT.by informoval, že štátny podnik Belorusnefť prepustil zo zamestnania skupinu špecialistov, ktorí v pondelok vstúpili do štrajku a vyzvali aj svojich kolegov, aby sa k nim prijali.

Podľa TUT.by ide o geofyzikov, za ktorých nebude ľahké nájsť náhradu. Firma vo svojom vyhlásení bez bližšieho vysvetlenia uviedla, že „títo ľudia boli prepustení z dôvodu porušenia zákonníka práce.“

Bielorusko zažíva v utorok už 80. deň protestov, ktoré vypukli po prezidentských voľbách 9. augusta: ľudia v uliciach mnohých miest opäť vytvárajú ľudské reťaze solidarity; študenti vysokých škôl sa namiesto vyučovania schádzajú na protestných zhromaždeniach; k celoštátnemu štrajku sa pridali napr. aj režiséri z divadla v meste Hrodna.

Diskutéri na sociálnych sieťach hlásia, že pred viacerými štátnymi priemyselnými podnikmi hliadkujú policajti a sú tam pristavené nákladné policajné autá.

Podľa spravodajského servera TUT.by na mnohých miestach – minimálne v Minsku – je opäť problém s pripojením na mobilný internet.

Znovu došlo k zadržaniam protestujúcich – do rúk polície sa dostala aj skupina medikov, čo podľa TUT.by ohrozilo prácu kardiologického oddelenia jednej z minských kliník.

Opozícia na pondelok ohlásila v Bielorusku celoštátny štrajk, ktorým mal byť dôsledkom toho, že Lukašenko nevyhovel ultimátu Cichanovskej – neodstúpil z funkcie, nezastavil násilie voči demonštrantom a nenariadil prepustiť politických väzňov.

Bieloruský politológ Valeryj Karbalevič v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že v Bielorusku nenastal generálny štrajk v pravom zmysle slova, „ale konfrontácia sa stupňuje“. Podľa jeho názoru Cichanovskej ultimátum vyvolalo v krajine novú vlnu protestov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Alexandr Lukašenko