Britskí labouristi pozastavili exlídrovi Corbynovi členstvo za antisemitizmus

Britská opozičná Labouristická strana pozastavila vo štvrtok členstvo svojmu bývalému predsedovi Jeremymu Corbynovi. Stalo sa tak po jeho vyjadrení k správe verejného dozorného orgánu, podľa ktorej sa labouristi počas Corbynovho vedenia nedokázali vyrovnať s antisemitizmom vo svojich radoch.

29.10.2020 19:11
Jeremy Corbyn Foto: ,
Jeremy Corbyn na archívnej snímke.
debata

„Na základe jeho dnešných pripomienok a ich následného nestiahnutia Labouristická strana pozastavila členstvo Jeremymu Corbynovi počas vyšetrovania,“ uviedla strana vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Podľa spravodajskej stanice BBC britská Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) vo svojej správe o antisemitizme v Labouristickej strane uviedla, že Corbynov úrad „politicky zasahoval“ do procesu podávania sťažností.

Corbyn ale reagoval slovami, že rozsah antisemitizmu v jeho strane bol „dramaticky zveličovaný“.

Labouristi následne oznámili, že Corbynovi pozastavili členstvo za to, že „neodvolal“ svoje výroky. Súčasný líder Labouristickej strany Keir Starmer vyhlásil, že správa EHRC priniesla jeho strane „deň hanby“. Sľúbil, že odporúčania komisie implementuje a zmení stranícku kultúru.

Corbyn bol často adresátom obvinení, že toleroval, keď sa v strane šíril antisemitizmus. Je známy ako dlhoročný zástanca Palestínčanov a kritik Izraela.

EHRC začala vlani v máji oficiálne vyšetrovať, či sa Labouristická strana dopustila protiprávneho konania súvisiaceho s antisemitizmom. EHRC vtedy uviedla, že vyšetruje, či strana „protiprávne diskriminovala, prenasledovala alebo šikanovala ľudí preto, že sú Židia“.

Labouristi neboli jednotní v súvislosti s tvrdeniami, že strana sa stala nepriateľskou voči Židom pod vedením Jeremyho Corbyna, dlhoročného podporovateľa Palestínčanov.

EHRC vtedy uviedla, že Labouristickú stranu kontaktovala po tom, ako dostala „niekoľko sťažností“ v súvislosti s antisemitizmom, ktorého sa údajne dopustili jej členovia. Komisia zároveň vyšetrovala, či strana reagovala na sťažnosti týkajúce sa protiprávneho konania „zákonným a účinným spôsobom“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #antisemitizmus #Jeremy Corbyn