Muž narazil autom do Veľkej mešity v Mekke

Do Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke, ktorá je najposvätnejšou pamiatkou islamu, narazilo v piatok večer vo vysokej rýchlosti auto. Za volantom sedel občan Saudskej Arábie, ktorý sa podľa úradov správal "abnormálne". Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

31.10.2020 17:47
Sadská Arábia Moslimovia Púť Hadždž koronavírus Foto: ,
Obmedzený počet moslimov s ochrannými rúškami, ktorí dodržiavajú sociálny odstup, prichádzajú k ústrednej svätyne Káby počas tradičnej púte hadždž v Mekke 31. júla 2020
debata (6)

Vodič prerazil s autom dve bariéry a narazil do vonkajšieho múru pri jednom z južných vstupov do komplexu mešity. Meno ani vek vinníka úrady nezverejnili. Polícia prípad posunula na prešetrenie prokuratúre, ktorá zváži, či voči mužovi vznesie obvinenia.

Začiatkom októbra Saudská Arábia v rámci postupného otvárania Mekky opäť obnovila vstup do areálu Veľkej mešity, a to pre približne 6000 pútnikov denne, Saudskoarabov alebo cudzincov žijúcich v krajine. V druhej fáze, ktorá sa začala 18. októbra, sa ich počet zvýšil na 15-tisíc denne.

Za bežných okolností prúdia na tzv. malú púť do Saudskej Arábie zvanú umra, ktorú je možné vykonať počas celého roka, ročne milióny veriacich z celého sveta. V roku 2019 ju absolvovalo viac ako 19 miliónov pútnikov. Rijád však v marci, po vypuknutí pandémie, púte do Mekky pozastavil.

V júli saudskoarabské úrady povolili limitovanému počtu veriacich účasť na tzv. veľkej púti (hadždž), ktorú by mal v rámci možností vykonať aspoň raz za život každý moslim.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Mekka