Alžírčania v referende podporili novelizáciu ústavy, vláda ňou chce utlmiť protestné hnutie

Občania Alžírska v nedeľňajšom referende podporili novelizáciu ústavu, oznámila v pondelok štátna volebná komisia (L'Autorité nationale indépendante des élections - ANIE). Informovala o tom agentúra AFP.

02.11.2020 16:04
Alžírsko / Ústava / Referendum / Foto: ,
Muž kráča okolo plagátov propagujúcich hlasovanie v referende v Alžíri
debata

Zmenu ústavy podporilo 66,8 percenta účastníkov. Účasť na referende bola podľa ANIE nízka a dosiahla len 27,7 percenta.

Alžírska vláda dúfa, že sa jej prostredníctvom zmien ústavy podarí utlmiť aktivity protestného hnutia Hirak. Ním spoluorganizované masové protesty viedli v apríli minulého roka k odstúpeniu dlhoročného prezidenta Abdala Azíza Butefliku. Demonštrácie však aj potom pokračovali a ich účastníci požadovali ďalekosiahle politické reformy.

Mnoho Alžírčanov vyčíta vláde nekompetentnosť a korupciu. Protesty sa opäť zintenzívnili v decembri 2019 po zvolení 74-ročného bývalého premiéra Abdala Madžída Tabbúna, považovaného za Buteflikovu pravú ruku, za nového prezidenta.

Pred referendom Tabbún vyhlásil, že návrh novej ústavy, o ktorom sa bude hlasovať, akceptuje požiadavky protestného hnutia. Analytici však tvrdia, že neprináša zásadné zmeny. Do procesu jeho prípravy neboli podľa ústavného experta Zaída Alího zapojení zástupcovia hnutia Hirak. Nová ústava navonok zaručuje nové sociálne a ekonomické práva, nie sú však vymáhateľné, a teda sú to iba prázdne sľuby, tvrdí Alí. Aj predstavitelia hnutia Hirak návrh novej ústavy odmietli.

debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Alžírsko #novela ústavy