Trump aj Biden mobilizovali voličov aj v posledný deň kampane

Americký prezident Donald Trump v pondelok - počas posledného dňa predvolebnej kampane - odmietol výsledky prieskumov, ktoré predpovedajú víťazstvo jeho demokratického protikandidáta Joea Bidena.

02.11.2020 23:09
debata (3)

Bývalý americký viceprezident Biden zase vyzval svojich stúpencov, aby pomohli ukončiť chaos, ktorý Trump vyvolal počas svojho úradovania v Bielom dome, informovala agentúra AFP.

„Sledujem tieto falošné prieskumy… a aj tak vyhráme,“ povedal Trump svojim priaznivcom na zhromaždení v meste Fayetteville v štáte Severná Karolína, ktorý patrí ku kľúčovým štátom, ktoré majú rozhodujúci vplyv na výsledok amerických volieb.

Trump naopak hovoril o „skutočných prieskumoch“, v ktorých to pre neho v rámci celých USA údajne „vyzerá naozaj dobre“. Pripomenul pritom svoje prekvapivé víťazstvo spred štyroch rokov, keď väčšina prieskumov favorizovala jeho demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

„Zvolili ste si za prezidenta outsidera, ktorý konečne dáva Ameriku na prvé miesto,“ povedal miliardár Donald Trump. Sám seba tiež označil za bojovníka proti „arogantnému, skorumpovanému a nemilosrdnému“ establišmentu.

Podľa Bidena však Spojené štáty „už majú dosť chaosu,“ ktorý Donald Trump spôsobil v úrade prezidenta za uplynulé štyri roky. „Máme plné zuby všetkých tých tweetov, hnevu, nenávisti, zlyhaní a nezodpovednosti. Nastal čas, aby sa Donald Trump zbalil a išiel domov,“ vyjadril sa Biden na mítingu v meste Cleveland v štáte Ohio, ktorý tiež patrí medzi rozhodujúce štáty.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Biden má síce malý, ale stabilný náskok oproti Trumpovi vo všetkých tzv. swing states, ktoré vo voľbách 3. novembra prakticky rozhodnú o novom prezidentovi USA. Tieto štáty nie sú – na rozdiel od mnohých ďalších – jasne demokratické ani republikánske a šance na víťazstvo tam majú kandidáti oboch strán.

Prieskumy tiež naznačujú, že Joe Biden má šancu získať na svoju stranu aj niektoré tradične republikánske južanské štáty, ako sú Georgia či Texas.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA