Tureckí záchranári štyri dni po zemetrasení vyslobodili spod trosiek budovy malé dieťa

Piatkové zemetrasenie v Egejskom mori si vyžiadalo už 109 životov, prevažnú väčšinu z nich v západotureckom meste Izmir, informovala s odvolaním sa na turecké úrady agentúra AP. V treťom najväčšom tureckom meste pokračuje pátranie po obetiach i preživších, tureckí záchranári dnes vyslobodili štvorročné dievčatko, ktoré v troskách strávilo 91 hodín.

03.11.2020 15:20
debata
Záchranári vynášajú na nosidlách 4-ročné... Foto: SITA/AP, AFAD via AP
Turecko / Zemetrasenie / Záchrana / Záchranári vynášajú na nosidlách 4-ročné dievčatko Aydu Gezginovú, ktoré vytiahli spod trosiek zrútenej budovy v tureckom pobrežnom meste Izmir 3. novembra 2020

V Izmire zomrelo pri otrasoch najmenej 107 ľudí a viac ako tisíc ich bolo zranených. Z nich 144 potrebuje lekársku starostlivosť a traja sú v kritickom stave, aktualizoval bilanciu turecký úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií AFAD. Záchranári podľa neho stále prehľadávajú v meste päť budov. Dvaja maloletí zomreli na gréckom ostrove Samos, kde boli zranení bezmála dve desiatky osôb.

Do záchranných operácií sa zapojilo takmer 8-tisíc ľudí a 25 záchranárskych psov. V krajine vyrástol tiež provizórny prístrešok pre tých, ktorí núdzovo potrebujú ubytovanie. K dispozícii je 3500 stanov a 13-tisíc lôžok, píše agentúra Reuters.

Medzi zachránenými je teraz už i štvorročné dievčatko. Jeden zo záchranárov pri prehľadávaní domu počul jej krik a našiel ju v malom priestore vedľa umývačky. Dievčatko na neho zamávalo, oznámilo mu svoje meno a povedalo, že je v poriadku.

Dieťa potom záchranári za potlesku okolostojacich odniesli zabalené v termoizolačnej fólii do čakajúcej záchranky, píše AP. Podľa úradov je dieťa v poriadku, zostane však v nemocnici na pozorovaní. Matka dievčaťa zemetrasenie neprežila, jej telo záchranári objavili v budove o niekoľko hodín neskôr. Záchranným tímom sa v pondelok podarilo zo zrútených domov vyslobodiť aj trojročné a 14-ročné dievča.

V Turecku, ktoré leží na rozhraní niekoľkých litosférických dosiek, sú zemetrasenia pomerne časté. V roku 1999 dva silné otrasy zabili na severozápade krajiny vyše 18-tisíc ľudí. Piatkové otrasy sú čo do počtu obetí najhoršie od roku 2011, kedy si zemetrasenie vo východotureckom meste Van vyžiadalo vyše 500 životov.

Októbrové zemetrasenie malo epicentrum v Egejskom mori, severovýchodne od gréckeho ostrova Samos. AFAD uviedol, že otrasy dosahovali silu 6,6 stupňa a napočítal 1400 následných otrasov. Podľa Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) otrasy dosahovali silu 6,9 stupňa, americká geologická služba (USGS) uvádzala 7,0 a seizmologické observatórium Kandilli v Istanbule nameralo 6,9 stupňa.

Moment, keď záchranári našli pod troskami... Foto: SITA/AP
Turecko / Zemetrasenie / Záchrana / Moment, keď záchranári našli pod troskami zrútenej budovy v tureckom pobrežnom meste Izmir 4-ročné dievčatko Aydu Gezginovú, 3. novembra 2020
Trosky zrútenej budovy v tureckom pobrežnom... Foto: SITA/AP, Emrah Gurel
Turecko / Zemetrasenie / Záchrana / Trosky zrútenej budovy v tureckom pobrežnom meste Izmir, pod ktorými záchranári našli 4-ročné dievčatko Aydu Gezginovú, 3. novembra 2020
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #zemetrasenie #Turecko