Koronavírusom sa v Paríži nakazí každých 30 sekúnd jeden človek

V Paríži sa každých 30 sekúnd nakazí koronavírusom jeden človek a každých 15 minút nemocnice v hlavnom meste kvôli ochoreniu Covid-19 prijmú ďalšieho pacienta. V rozhovore so stanicou RTL to dnes uviedol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

03.11.2020 19:30
Paríž / Víťazný oblúk / Champs Elysees / Foto: ,
Policajti hliadkujú pri Víťaznom oblúku v Paríži, 31. októbra 2020
debata (13)

Šéf zdravotníckeho rezortu tým argumentoval proti požiadavkám parížskej starostky Anne Hidalgovej, ktorá si želá uvoľnenie niektorých reštrikcií zavedených v boji s epidémiou, píše agentúra Reuters. Starostka požaduje otvorenie malých kníhkupectiev a ďalších menších obchodov v snahe pomôcť ich majiteľom. Podľa Vérana je však takýto krok príliš riskantný.

„Nemôže ignorovať fakt, že nemocnice v Paríži každých 15 minút hospitalizujú chorého s Covidom. Nemôže ignorovať fakt, že sa každých 30 sekúnd sa niektorý Parížan nakazí,“ uviedol na adresu Hidalgovej Verano.

Francúzsko v pondelok oznámilo viac ako 52 500 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku epidémie v krajine. Počet hospitalizovaných s ochorením Covid-19 súčasne prvýkrát od začiatku mája presiahol hranicu 25-tisíc.

Celkovo sa v krajine sa 67 miliónmi obyvateľov koronavírusom nakazilo podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa už 1 460 745 ľudí. Celková bilancia úmrtí v krajine spojených s Covidom-19 dosiahla 37 485.

Vo Francúzsku od 30. októbra až do konca novembra platia prísne celoštátne karanténne opatrenia. Francúzi môžu opustiť domov len kvôli ceste do práce, na nákup nevyhnutných potravín, za športom v okolí bydliska, zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov. Zatvorené sú reštaurácie a bary aj obchody, okrem tých nevyhnutných, a obmedzený je voľný pohyb aj medzi jednotlivými regiónmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #koronavírus