Británia zaviedla druhý najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi

Británia v utorok zvýšila stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi na druhý najvyšší (závažný). Ide o preventívny krok a nie je reakciou na konkrétnu hrozbu, napísala podľa agentúry AFP britská ministerka vnútra Priti Patelová na sociálnej sieti Twitter s tým, že verejnosť by "naďalej mala byť ostražitá a nahlásiť akúkoľvek podozrivú činnosť polícii".

03.11.2020 22:21
debata

Druhý najvyšší stupeň ohrozenia znamená, že možnosť útoku je „vysoko pravdepodobná“, uviedla britská tajná služba MI5 na svojej webovej stránke.

Británia v novembri minulého roka znížila stupeň ohrozenia teroristickými útokmi z „veľmi vysokého“ na „vysoký“. Znamenalo to, že hrozba teroristického útoku bola pravdepodobná, avšak nie vysoko pravdepodobná.

Britská vláda zvýšila stupeň rizika na najvyšší „kritický“ v máji 2017 po samovražednom útoku v koncertnej hale v Manchestri a v septembri toho istého roku po výbuchu na stanici londýnskeho metra. Prvýkrát tak urobila v auguste 2006 po tom, čo britské bezpečnostné zložky oznámili, že sa im podarilo zmariť plán útokov na viaceré civilne lety medzi Britániou a USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #hrozba teroristických útokov