Trump sa predčasne vyhlásil za víťaza volieb

V USA sa skončili prezidentské voľby, čaká sa na výsledky z kľúčových štátov, ktoré budú rozhodujúce pre konečné výsledky volieb. Americké médiá však upozorňujú, že projekcie v mnohých štátoch sú tento rok zložitejšie kvôli bezprecedentnému počtu korešpondenčných hlasov. Súčasný americký prezident Donald Trump i napriek tomu už stihol vyhlásiť, že je pripravený na "veľkú oslavu". "Tieto voľby sme vyhrali," vyhlásil predčasne Trump v mimoriadnom príhovore vo Východnej miestnosti Bieleho domu.

04.11.2020 05:00 , aktualizované: 23:28
USA Pensylvánia Voľby Biden Trump Foto: ,
Muž sleduje na obrazovke predbežné výsledky amerických prezidentských volieb počas volebnej noci vo Filadelfii v utorok 3. novembra 2020
debata (743)

Trumpov prejav prenášali naživo všetky veľké televízne stanice, niektoré ale prenos z Bieleho domu prerušili ešte pred koncom Trumpovho príhovoru, aby divákom ihneď pripomenuli skutočný stav volebného súboja.

„Neradi do toho vstupujeme, ale povinnosť nás núti poznamenať, že keď (Trump) hovorí ‚tieto voľby sme vyhrali, už sme vyhrali‘, tak sa to ani trochu nezakladá na faktoch,“ povedal moderátor MSNBC Brian Williams.

Prezidenta nenechala dohovoriť ani réžia NBC News, píše denník The New York Times. Moderátorka Savannah Guthrieová v reakcii na prezidentove predčasné slová o víťazstve uviedla, že viacero výrokov od hlavy štátu bolo „úprimne skrátka nepravdivých“. Stanica CBS zase počas Trumpovho príhovoru do obrazu pripojili odkaz, že „CBS nemá predpoveď víťaza prezidentského súboja“.

Trump vo svojom príhovore taktiež napadol proces sčítavania hlasov a uviedol, že skupina ľudí sa usiluje odoprieť volebné právo jeho podporovateľom, píše stanica CNN.

Trump podľa toho istého média bez predloženia dôkazov tvrdil, že v súvislosti s voľbami nastal podvod. „Je to hanba pre našu krajinu,“ povedal prezident a dodal, že sa v súvislosti s volebnými výsledkami plánuje obrátiť na Najvyšší súd USA.

Projekcie v mnohých štátoch sú tento rok zložitejšie kvôli bezprecedentnému počtu korešpondenčných hlasov, u ktorých nie je jasné, ako s výsledkom zamiešajú. Predpokladá sa však, že by medzi nimi malo byť viac hlasov pre Trumpovho súpera, demokratického kandidáta Joea Bidena.

„Nikdy im to nedovolíme urobiť. Hlasy nesmú byť odovzdané po tom, čo sa zatvoria volebné miestnosti,“ napísal Trump. Twitter jeho príspevok označil varovaním, že môže obsahovať sporné alebo zavádzajúce informácie týkajúce sa volieb. Prezident USA už mesiace bez akéhokoľvek dôkazu tvrdí, že hlasovanie poštou môže vytvoriť priestor pre volebné podvody.

Právnik volebného štábu bývalého viceprezidenta a demokratického kandidáta Joea Bidena Bob Bauer v reakcii na slová Trumpa uviedol, že Trump utrpí „krutú porážku“, ak splní svoju hrozbu a na Najvyššom súde spochybní sčítanie hlasov odovzdaných v utorkových prezidentských voľbách.

Agentúra AFP citovala z Bauerovho vyjadrenia, v ktorom upozornil, že Trumpa „bude čakať jedna z najtrápnejších porážok, aké kedy prezident utrpel pred Najvyšším súdom“, ak požiada o zneplatnenie hlasovacích lístkov započítaných po dni volieb, teda po 3. novembri.

Kritika i z tábora republikánov

Trumpovo vystúpenie, v ktorom sa ešte pred sčítaním všetkých hlasov predčasne vyhlásil za víťaza prezidentských volieb, spustilo vlnu kritiky z rôznych strán, vrátane republikánov, ktorých vo voľbách Trump zastupuje. „Prezident opäť klame americkému ľudu a správa sa ako ašpirujúci despota,“ napísal na twitteri demokratický kongresman Adam Schiff. Ďalší demokrati dodali, že je potrebné sčítať všetky odovzdané hlasy.

Bývalý guvernér štátu New Jersey a republikán Chris Christie prezidentov príhovor označil za „nesprávny krok“. „Je to zlé strategické rozhodnutie, je to zlé politické rozhodnutie,“ povedal Christie. Bývalého republikánskeho senátora Pennsylvánie Ricka Santoruma Trumpove vyjadrenia „veľmi znepokojili“. Použitie slova podvod je podľa neho nesprávne.

Konzervatívny politický komentátor a kritik Trumpa Ben Shapiro prezidentove vyjadrenia na sociálnej sieti označil za „hlboko nezodpovedné“. Benjamin Ginsberg, právnik zastupujúci Republikánsku stranu, zase zdôraznil, že prezident Trump „by mal povoliť spočítanie všetkých hlasov“.

Hoci výsledky amerických prezidentských volieb zostávajú zatiaľ stále nejasné, slovinský premiér Janez Janša už zablahoželal k víťazstvu súčasnému šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi. Urobil tak ako prvý líder členskej krajiny Európskej únie, upozornila agentúra Reuters.

„Je pomerne jasné, že Američania zvolili Donalda Trumpa a Mikea Pencea na ďalšie štyri roky,“ napísal konzervatívny premiér Slovinska na svojom twitterovom účte okolo desiatej hodiny dopoludnia SEČ. Janša v tweete dodal, že čím dlhšie budú zdržania v sčítaní hlasov a v oznámení výsledkov, tým väčší bude Trumpov „triumf“.

Janšu za blahoželanie kritizovala podpredsedníčka Európskeho parlamentu Nicola Beerová z frakcie Obnovme Európu. „Donald Trump má pre tieto voľby svoj vlastný hlboko nedemokratický, neodôvodnený scenár. Členské štáty EÚ by podľa neho nemali postupovať,“ uviedla v tvíte Beerová. „Európska únia a všetky jej členské štáty majú povinnosť prejaviť úctu každému jednému hlasu. Bodka,“ dodala.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že môže povedať len svoj osobný názor. Podľa neho je potrebné, aby sa v takom tesnom súboji o Biely dom zarátal každý hlas. „Nikto sa ešte nemôže vyhlásiť za víťaza, pretože nie sú údaje, ktoré by to dokazovali,“ uviedol Borrell.

Biden zvíťazil v štáte Michigan

Kandidát Demokratickej strany na prezidenta USA Joe Biden zvíťazil v štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi, republikánskemu prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Michigan je kľúčovým, rozhodujúcim štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Biden má po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

Trumpov tím sa obrátil na súd, aby zastavil sčítanie hlasov v štáte Michigan

Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa požiadal súd štátu Michigan, aby pozastavil sčítanie hlasov, kým pozorovatelia Republikánskej strany nebudú mať zaručený prístup na miesta, kde sa odohráva táto fáza volieb. Trumpov tím to oznámil v stredu prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Manažér Trumpovej kampane Bill Stepien vo svojom vyhlásení uviedol, že tímu republikánskeho kandidáta nebol poskytnutý prístup na mnohé miesta, kde sa otvárajú hlasovacie urny a sčítajú sa hlasy voličov, čo je v rozpore so zákonmi štátu Michigan.

Podľa televízie Sky News bolo zatiaľ zrátaných 94 percent odovzdaných hlasov, pričom Joe Biden vedie o 37 350 hlasov.

Trumpov tím žiada pozastaviť sčítanie hlasov aj v štáte Pensylvánia

Volebný štáb prezidenta USA Donalda Trumpa žiada súd v štáte Pensylvánia, aby tam pozastavil sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Predtým sa Trumpov tím domáhal rovnakého verdiktu aj na príslušnom súde v štáte Michigan.

Trumpov tím podľa agentúry AP obvinil predstaviteľov volebných úradov, že pozorovateľom delegovaným Republikánskou stranou zakázali, aby sa k osobám, ktoré sčítajú odovzdané hlasy, priblížili na vzdialenosť menšiu ako 25 stôp (7,6 metra).

Prezident Trump aj jeho protikandidát z tábora Demokratickej strany Joe Biden považujú Pensylvániu a hlasy jej 20 voliteľov za nevyhnutné pre dosiahnutie víťazstva v prezidentských voľbách. Obaja to dokazovali počas svojich častých návštev v tomto štáte, ktoré podnikli v rámci predvolebnej kampane. Trump navštívil Pensylvániu 13-krát, zatiaľ čo Biden tam vycestoval 16-krát. Obaja kandidáti boli v tomto štáte aj v predvečer volieb.

Biden podľa CNN a AP zvíťazil v Wisconsine

Prezidentský kandidát Demokratickej strany Joe Biden zvíťazil v štáte Wisconsin. Za víťaza ho vyhlásili televízna stanica CNN a agentúra AP. Podľa CNN dostal Biden 49,4 percenta hlasov, jeho republikánsky súper a úradujúci prezident Donald Trump získal 48,8 percenta hlasov. Wisconsin disponuje desiatimi voliteľmi.

Momentálne Biden podľa agentúry AFP vedie v počte voliteľov pred Trumpom v pomere 248 ku 213. Na zvolenie je potrebných minimálne 270 hlasov voliteľov. Bidenovi k celkovému víťazstvu teraz stačí víťazstvo v štátoch Michigan (16 voliteľov) a Nevada (šesť voliteľov), pričom v oboch tesne vedie.

Úradujúci americký prezident pôvodne vo Wisconsine viedol, ale Biden tento trend otočil a dostal sa do vedenia, a to vďaka započítaniu hlasov zaslaných poštou a výsledkom z okresu Milwaukee, ktorý je dlhoročnou baštou demokratov, píše nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Wisconsin bol spolu s Nevadou jedným z iba dvoch štátov, v ktorých sa po voľbách v roku 2016 uskutočnilo a dokončilo prepočítanie hlasov. Toto prepočítanie vo Wisconsine vtedy prinieslo Trumpovi ďalších 131 hlasov. Trump by to mohol skúsiť aj tento rok, ale prekážkou je Bidenov náskok o takmer 20-tisíc hlasov.

Žiadosti o prepočítanie hlasov je možné vyhovieť vtedy, ak je rozdiel medzi dvoma kandidátmi menší ako jedno percento odovzdaných hlasov. Trumpovu kampaň by stálo asi tri milióny dolárov. Ak by bol rozdiel menší ako štvrtina percentuálneho bodu, Trump by nemusel platiť náklady.

Správa o Bidenovom víťazstve prišla bezprostredne po tom, ako Trumpova kampaň avizovala, že okamžite požiada o prepočítanie hlasov vo Wisconsine, odvolávajúc sa na bližšie nešpecifikované nezrovnalosti.

Výsledky zatiaľ nie sú známe v kľúčových štátoch Georgia, Michigan a Pensylvánia. Ďalšími „nerozhodnutými“ štátmi sú Aljaška, Nevada a Severná Karolína.

Trumpa podporilo viac hispánskych voličov

Amerického prezidenta Trumpa podporilo v tohtoročných voľbách viac hispánskych voličov ako v roku 2016, medzi mladými Američanmi vedie Joe Biden, ukazujú predbežné výsledky exit pollu televízie CNN.

Trumpa podporila v štáte Florida takmer polovica hispánskych voličov, čo predstavuje nárast oproti 35 percentám v posledných prezidentských voľbách, keď sa postavil proti demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej, ktorú v tomto štáte podporilo 62 percent voličov.

Biden stratil podporu hispánskych voličov v štátoch Georgia a Ohio, ktoré vo voľbách prezidenta zohrávajú dôležitú rolu. Bývalý viceprezident má v Georgii u týchto voličov náskok o len čosi vyše 16 a v Ohiu 24 percentuálnych bodov, pričom náskok Clintonovej v predošlých voľbách v týchto štátoch bol 40, resp. 41 percentuál­nych bodov.

Naopak v Arizone hispánski voliči výrazne podporili demokrata Bidena, ktorý oproti Trumpovi získal takmer dvojnásobok ich hlasov. Počas prezidentských volieb v roku 2016 v štáte poľahky uspela aj Clintonová. Väčšina voličov vo veku menej ako 30 rokov v niekoľkých kľúčových štátoch Stredozápadu USA (Midwest) a v Arizone vo voľbách uprednostnila bývalého viceprezidenta Bidena.

Biden verí v celkové víťazstvo

Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden vyjadril presvedčenie, že je na dobrej ceste vyhrať utorňajšie prezidentské voľby v USA. Vyjadril sa tak pred svojimi stúpencami v meste Wilmington v štáte Delaware.

„Vaša trpezlivosť je chvályhodná,“ vyhlásil Biden pred svojimi priaznivcami. „Ale máme dobrý pocit z toho, kde sme. Som tu, aby som vám dnes večer povedal, že sme na dobrej ceste k víťazstvu v týchto voľbách… Nie je koniec, kým sa nezapočíta každý hlas, každý hlasovací lístok,“ dodal.

Najvyššia účasť od volebného duelu Kennedyho a Nixona

Možnosť odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách v USA využil zrejme rekordne vysoký počet voličov. Očakáva sa, že účasť určite prekročí hranicu 62 percent a bude tak najvyššia od 60. rokov 20. storočia.

Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najvyššiu účasť od volebného duelu Johna Fitzgeralda Kennedyho a Richarda Nixona v roku 1960, ktorý vtedy podľa The American Presidency Project zmobilizoval 62,8 percenta voličov.

Odvtedy sa záujem o hlasovanie v prezidentských voľbách ustavične znižoval a štatistiky z posledných desiatich prezidentských volieb nasvedčujú, že od roku 1980 sa mobilizovalo len okolo 50 percent voličov.

Podľa denníka The Guardian v utorkových voľbách hlasovalo zrejme až 66,9 percenta voličov. Ak sa tento odhad potvrdí, pôjde o historicky najvyššiu účasť Američanov na voľbách od roku 1900, keď však malo volebné právo omnoho menej občanov USA ako teraz.

Protest vo Washingtone proti Trumpovi

Stovky ľudí protestovali v noci na stredu vo Washingtone proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi, informovali na svojich webových stránkach stanice BBC a NBC News. Ľudia pochodovali v častiach washingtonského Kapitolu, na niektorých miestach blokovali dopravu a odpaľovali pyrotechniku.

Ľudia sa začali zhromažďovať v utorok popoludní. Mnohí z nich niesli nápisy vyjadrujúce nespokojnosť s Trumpom alebo prejavujúce podporu jeho protikandidátovi – bývalému viceprezidentovi Bidenovi. Demonštrácie mali prevažne pokojný priebeh. V okolí Bieleho domu však došlo k potýčkam a traja ľudia boli zatknutí.

Všetci policajti vo Washingtone D.C. budú počas najbližších dní v službe, píše NBC News. Mesto sa totiž pripravuje na možnosť občianskych nepokojov v spojitosti s voľbami.

Demokrati zrejme nezískajú kontrolu nad Senátom

S prichádzajúcimi výsledkami hlasovania v amerických voľbách ubúdajú demokratom nádeje, že získajú kontrolu nad Senátom, píše agentúra AP. Hoci víťaz ešte nie je jasný hneď v niekoľkých štátoch, vyzerá to, že si republikáni v Senáte udržia svoju krehkú väčšinu.

Američania v utorkových voľbách okrem nového prezidenta rozhodovali aj o rozložení síl v Kongrese. Kontrolu nad Snemovňou reprezentantov si doteraz držala Demokratická strana, naopak v Senáte majú väčšinu republikáni.

Podľa predbežných výsledkov AP demokrati získali kreslá v Colorade, prišli naopak o miesto v Alabame. Republikáni tak obhájili veľkú väčšinu kresiel vrátane Južnej Karolíny, Iowy, Texasu či Kansasu a dramaticky tak znížili počet miest, ktorý mohli pripadnúť demokratom.

Na výsledky volieb sa teraz čaká na Aljaške, v Maine, Michigane, Severnej Karolíne a v štáte Georgia, kde sa hlasuje o dvoch kreslách. Minimálne o jednom z nich sa však rozhodne až v ďalšom hlasovaní, pretože podľa odhadov ani jeden z kandidátov teraz nezíska požadovaných 50 percent.

Pre víťaza prezidentských volieb je väčšina v Senáte zásadná. Hlava štátu s jeho súhlasom vymenúva a odvoláva ministrov a vysokých štátnych úradníkov a môže zbrzdiť alebo naopak urýchliť agendu Bieleho domu. V prípade, že pri hlasovaní v Senáte dôjde k rovnosti hlasov, môže o výsledku svojím hlasom rozhodnúť viceprezident.

743 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #prezidentské voľby v USA